latinica  ћирилица
10/01/2019 |  16:16 | Autor: RTS

Počela gradnja Pelješkog mosta

Probni pilot dug 74 metra postavljen je na gradilištu Pelješkog mosta. Taj građevinski zahvat bitan za temelje mosta obavljen je mehanizacijom kineskog izvođača "China Road and Bridge Corporation".
Pelješki most - Foto: vecernji.hr
Pelješki mostFoto: vecernji.hr

Predstavnik Hrvatskih puteva za realizaciju ugovora o izgradnji Pelješačkog mosta Јeroslav Šegedin, objasnio je kako je svrha zabijanja pilota da izvođač dokaže projektom traženi kvalitet i tehnologiju izvođenja radova.

"Uz to, želimo vidjeti koliko je dinamika radova u skladu s dinamičkim planom izvođača. Zasad smo zadovoljni, posebno kvalitetom izvođenja pilota koji su na putu iz Kine za gradilište. Njih 26 stiže, a još 20 čeka da se natovari", rekao je Šegedin.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić zaključio je kako, prema onom što je na gradilištu vidio, izvođač ima znanje i iskustvo za uspešnu realizaciju projekta u rokovima i po odredbama ugovora.

"Za županiju je ovo bitan projekt", naglasio je Dobroslavić, koji smatra kako će celokupni projekt povezivanja juga Hrvatske biti izvršen u zadatom roku, do 2022. godine.

"Raspisan je tender za pristupne puteve, a očekuje se tener za zaobilaznicu Stona. Očekujem i da će se, po nacionalnoj prometnoj strategiji, auto-puta od čvorišta Metković produžiti do Osojnika u Dubrovniku, gdje izlazi iz Hrvatske i uz sufinansiranje iz EU-a ide prema Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj. Potrebna je i brzi put do Osojnika, kao i pelješki put do trajektne luke Perna i zaobilaznice Orebića", rekao je Dobroslavić.

Brod s 26 pilota na gradilište bi iz Kine trebalo da stigne 16. januara

Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim putevima, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) potpisan je 23. aprila između predstavnika Hrvatskih puteva (HC) i kineskog konzorcija "China Road and Bridge Corporation", a 85 odsto prihvatljivih troškova finansira se iz EU sredstava.

Izgradnja Pelješkog mosta je prvi od ukupno četiri faze projekta povezanosti s južnom Dalmacijom.

Ostale faze odnose se na izgradnju pristupnih puteva, pri čemu treću i četvrtu fazu čini izgradnja obilaznice, koja uključuje i izgradnju mosta Ston.