latinica  ћирилица
10/01/2019 |  16:55 | Autor: SRNA

Stoltenberg: Alijansa spremna i na vojne mjere

NATO je spreman da preduzme vojne mjere radi rješavanja pitanja Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa, iako je dijalog sa Rusijom i dalje preferirana opcija, rekao je generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg.

On je u intervjuu za Norvešku novinsku agenciju rekao da je očuvanje INF-a i dalje prioritet, ali da je potrebno pripremiti se za opciju u kojoj ne postoji taj dokument.

"Akcije u vezi sa sporazumom o smanjenju količine oružja mogu biti po prirodi vojne, ali mi možda, takođe, nađemo novi pristup", rekao je on.

Stoltenberg je istakao da je Rusiji dat ultimatum u vezi sa navodnim kršenjem tog sporazuma.

"Dali smo Rusiji posljednju šansu. Rok je 2. februar", rekao je on.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se izbjegne podizanje tenzija u odnosima sa Rusijom on je naglasio značaj dijaloga.

"Dok god je pozicija NATO-a snažna i čvrsta, mi možemo da održimo dijalog sa Rusijom. Јa sam to naučio iz norveških političkih aktivnosti. Norveška je oduvijek blisko sarađivala sa Rusijom u mnogim oblastima, ne uprkos, već zbog Alijanse", rekao je on, prenio je TASS.

Govoreći o nesporazumima unutar NATO-a on je rekao da je to drugo važno pitanje koje se posebno zasniva na izjavama američkog predsjednika Donalda Trampa o neophodnosti Alijanse.

"Mi često mislimo da NATO postoji samo zato da bi pružio SAD priliku da drže Evropu na oku. Ali to nije tako, Evropa, takođe, doprinosi osiguranju bezbjednosti SAD", rekao je Stoltenberg.