latinica  ћирилица
10/01/2019 |  18:21 | Autor: SRNA

DŽaferović: Što prije odgovoriti na dodatna pitanja Evropske komisije

Član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović izjavio je danas da BiH treba što prije da odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.
DŽaferović, Preda i Vigemark - Foto: SRNA
DŽaferović, Preda i VigemarkFoto: SRNA

Na konfereniciji za novinare u Sarajevu nakon sastanka sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Kristijanom Dan Predom, DŽaferović je izrazio očekivanje da će Savjet ministara narednih dana kompletirati odgovore i dostaviti ih Evropskoj komisiji.

On je objasnio da postoje određeni problemi u vezi sa odgovaranjem na pitanja iz poglavlja 26 koje se odnosi na obrazovanje, a tiču se različitih nivoa nadležnosti.

Osim odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, prema DŽaferovićevim riječima, na sastanku je bilo riječi i o funkcionisanju zajedničkog parlamentarnog odbora BiH i Evropske komisije.

Podsjećajući da poslanici iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH imaju svoje mišljenje u vezi sa odlučivanjem u tom parlamentarnom odboru, bošnjački član Predsjedništva iznio je stav da BiH treba da prihvati pravila Evropskog parlamenta.

On je najavio da će nakon što budu formirane komisije u Parlamentarnoj skupštini BiH inicirati sastanak sa predstavnicima parlamenta u vezi sa ovim problemom.

DŽaferović je istakao da je cilj da BiH ove godine, prije izbora za Evropski parlament, dobije kandidatski status za članstvo u EU.

Odgovarajući na pitanje novinara o prisustvu ambasadora Hrvatske u BiH Ivana del Vekija juče u Banjaluci na manifestacijama povodom Dana Republike Srpske, DŽaferović je rekao da je ono za svaku osudu.

"Prisustvovanje tom antiustavnom činu je nepoštivanje suverenita BiH", rekao je DŽaferović i dodao da se Del Vekio ovim "isključio iz svih budućih kontakata sa njim".

DŽaferović je najavio da će ovim povodom pokrenuti određene procedure u Predsjedništvu BiH.

Komentarišući poziv američkog državnog sekretara Majkla Pompea Predsjedništvu BiH da prihvati Nacionalni godišnji program saradnje sa NATO-om, DŽaferović kaže da je riječ "o pruženoj ruci podrške koja je u interesu svih naroda i građana BiH".

DŽaferović je izrazio nadu da će Predsjedništvo i Savjet ministara na ovaj način razgovarati o ovom pitanju.

Sastanku u Predsjedništvu BiH prisustvovali su i hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.