latinica  ћирилица
10/01/2019 |  19:04 ⇒ 11/01/2019 | 14:05 | Autor: RTRS

Roman Lane Bastašić u finalnom izboru za NIN-ovu nagradu

Žiri, za čuvenu NIN-ovu nagradu, odabrao je šest romana, koji su ušli u finalni izbor. Među njima je i roman banjalučke književnice Lane Bastašić "Uhvati zeca", o odrastanju dvije djevojčice u Banjaluci, tokom i nakon rata.

Roman "Uhvati zeca" oslikava prijateljstvo dvije djevojčice od kojih je jedna, tokom rata, izložena progonu zbog svoje etničke pripadnosti. Velikim dijelom smješten je u Banjaluku, gradu u koji je Lana Bastašić doselila iz Zagreba i gradu iz kojeg je otišla u Barselonu gdje sada živi i radi. Roman nudi uvide u teme o kojima se malo priča i to iz perspektive djevojčica, kasnije žena.

"Ljudi su mi rekli da sam opisala Banjaluku previše mračno. Da ima tu lijepih stvari, svakako da ima, ali književnost nije samo da ukazuje na ono što je lijepo, već naprotiv. Treba ponekad da ukažemo i na one manje lijepe stvari koje bi možda radije da zaboravimo", rekla je Bastašić.

Lana Bastašić je dobitnica nekoliko književnih nagrada i već je laskavo porede sa čuvenom Elenom Ferante. Nakon dvije zapažene zbirke priča i romana za djecu književnoj publici podarila izuzetno precizno i hrabro napisan roman.

"To je jedan od rijetkih romana koji zapravo progovara o svemu onome što se dešavalo u Banjaluci tokom rata, što je dosta, onako, i prećutkivano i tabloidizirano. U ostalome ne samo u Banjaluci, nego možda i u svim gradovima sličnog profila koji su bili u ratnom području, ali ne u samoj ratnoj zoni", istakla je književnica

Roman "Uhvati zeca" objavila je izdavačka kuća Kontrast. Odluka o dobitniku Ninove nagrade biće objavljena 14. januara.