latinica  ћирилица
10/01/2019 |  21:28 | Autor: SRNA

Avioni sa pripadnicima terorističke OVK poletjeli prema Hagu

Sa vojnog dijela prištinskog aerodroma ka Hagu su poletjela tri manja civilna aviona u kojima se nalaze bivši pripadnici terorističke OVK koji će narednih dana biti saslušani u Specijalnom sudu za ratne zločine tzv. OVK, potvrdili su za RTS izvori u Prištini.

Pred Specijalnim sudom trebalo bi da bude suđeno bivšim pripadnicima tzv. OVK za zločine koje su počinili na Kosovu i Metohiji od početka 1998. do kraja 2000. godine.

U avionima se ne nalaze bivši šef glavnog štaba tzv. OVK Sulejman Seljimi, čije je saslušanje odgođeno zbog bolesti, te Remzi Šalja, koji je u međuvremenu pobjegao sa Kosova.

Prištinski advokat Tom Gaši, čija kancelarija brani nekadašnjeg šefa glavnog štaba tzv. OVK Sulejmana Seljimija, rekao je za RTS da će u prvoj grupi, koja bi 14. januara trebalo da da izjave pred Specijalnim sudom, biti komandanti Rustem Mustafa zvani Remi i Sami Ljuštaku, koji su se odazvali pozivu.

"Pozvano je još desetak pripadnika bivše tzv. OVK. Oni su u Hag pozvani u svojstvu svjedoka ili okrivljenih. Mislim da je većina u svojstvu okrivljenih", rekao je Gaši, navodeći da su u toku pregovori sa Specijalnim tužilaštvom da Seljimi bude saslušan u Prištini.

Ljekari prištinske bolnice ranije su saopštili da će Seljimi, zbog zdravstvenih problema, u naredne dvije sedmice biti zadržan na liječenju.

Gaši je naveo da će prve optužnice pred Specijalnim sudom za ratne zločine biti podignute u narednih nekoliko sedmica, kao da bi se među optuženima mogli naći i "najznačajniji" komandanti tzv. OVK.

Specijalni sud za zločine tzv. OVK formiran je kako bi se procesuirali navodi iz istrage koju je za Savjet Evrope sačinio specijalni izvjestilac Dik Marti.

Martijev izvještaj podigao je veliki prašinu u međunarodnoj javnosti, pošto je Švajcarac naveo veze najviših komandanata terorističke OVK sa ratnim zločinima, progonom nealbanskog stanovništva i vezama sa organizovanim kriminalom, nakon čega je EU osnovala poseban sud koji će se baviti procesuiranjem vinovnika ovih zločina.