latinica  ћирилица
11/01/2019 |  09:33 ⇒ 12:44 | Autor: SRNA

Han Pijesak: Vanredno zbog snijega, Zvornik: Otežano odvijanje saobraćaja (FOTO)

Načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić danas je proglasio vanrednu situaciju u ovoj lokalnoj zajednici zbog elementarne nepogode nastale usljed obilnih snježnih padavina, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

 "Na Han Pijesku postoji problem nestanka električne energije u dijelu opštine, gdje je izvorište vode, kao i nedostatka vode i neprohodinih lokalnih puteva", ističe se u saopštenju.

Nadležne službe nastoje da uspostave nesmetanu isporuku struje i očiste puteve.

Han Pijesak (Foto: hanpijesak.org)

U saopštenju se dodaje da Civilna zaštita Republike Srpske prati situaciju i da za sada ljudski životi i materijalna dobra nisu ugroženi. 

Han Pijesak (Foto: hanpijesak.org)

Zvornik: Otežano odvijanje saobraćaja na svim dionicama

Svi magistralni i regionalni putevi na području regije Birač su prohodni, ali je odvijanje saobraćaja otežano na svim dionicama, posebno na prevojima Han pogled, Crni vrh, te na dijelovima puta Šekovići-Kaštelj i Milići-Skelani, saopšteno je danas iz preduzeća "Zvornikputevi".

Na prevoju Han pogled visina snijega je oko 80 centimetara, na kolovozu ima ugaženog snijega od dva do tri centimetra, bez leda, a temperatura vazduha iznosi minus pet stepeni Celzijusovih.

Zvornik (Foto: Srna)

Na regionalnom putu Šekovići-Kaštelj snijeg je dostigao 90 centimetara, a na magistralnom putu Zvornik-Tuzla preko Crnog Vrha oko 40.

Na dijelu regionalnog puta od Milića do Skelana, granica prema Srbiji, visina snijega je i do 80 centimetara, a na kolovozu je ugažen.

Zvornik (Foto: Srna)

Ekipe "Zvornikputeva", čiji se punktovi za održavanje magistralnih i regionalnih putnih pravaca u zimskim uslovima nalaze na prevoju Han pogled, u Karakaju i Bratuncu, rade na čišćenju snijega i posipanju kolovoza.

Iz preduzeća upozoravaju vozače da su na pojedinim dionicama mogući i odroni.

Sokolac: Snježni nanosi i do 1,5 metar

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je  da na području ove opštine sve funkcioniše - prevoz, elektro i vodosnabdijevanje, iako snijeg danima pada, pa snježni nanosi mjestimično dostižu 1,5 metar.

Bjelica je istakao da je mehanizacija preduzeća "Romanijaputevi" stalno na terenu i od prvih većih snježnih padavina radi zajedno sa nekoliko podizvođača.

"U pojedinim selima, na višim područjima opštine visina snijega je i do 50 centimetara, a jak vjetar stvara snježne nanose i do 1,5 metar što otežava čišćenje puteva. Za sada se uspješno borimo sa svim teškoćama", ističe Bjelica.

Sokolac (Srna)

Bjelica tvrdi da ekipe za održavanje puteva redovno čiste snijeg do kuća pacijenata koji odlaze na dijalizu.

On je podsjetio da je 9. januara ove godine na Sokocu izmjerena temperatura od minus 20 stepeni Celzijusovih, te da su proteklih deset dana bili "ledeni dani".

U sokolačkoj Radnoj jedinici "Elektrodistribucije" potvrdili su da je bilo prekida u elektosnabdijevanju i da su svi kvarovi popravljeni, osim na dijelu prema repetitoru na Šehbeskom gradu, koji je u funkciji zahvaljujući rezervnom napajanju.

Foča: Kazne za nečišćenje snijega

Na području opštine Foča visina snijega je od 30 centimetara, u samom gradu, do 70 centimetara u višim predjelima, a lokalna uprava angažovala je svu raspoloživu mehanizaciju za čišćenje saobraćajnica.

Iz opštine su upozorili sve ustanove, preduzeća, vlasnike trgovinskih i ugostiteljskih objekata, preduzetnike, stanare u zgradama i kućama da su dužni čistiti snijeg ispred svojih ulaza, te da su, prema novoj odluci o komunalnom redu, kazne za one koji ne očiste snijeg mnogo rigoroznije.

Foča (Foto: Srna)

Iz opštinskog Odjeljenja za inspekcije najavljeno je da će komunalna policija i opštinska inspekcija pojačano kontrolisati i obilaziti radnje i izdavati prekršajne naloge za sve koji ne očiste snijeg.

Mjesnim zajednicama i za vikend će biti dostupni telefoni u opštini na koje će moći da prijavljuju eventualne hitne slučajeve koji bi zahtijevali angažovanje mehanizacije za čišćenje snijega.