latinica  ћирилица
11/01/2019 |  11:35 ⇒ 14:18 | Autor: SRNA

Čubrilović: Srpska nikoga neće pitati koje će praznike slaviti

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da je srpski narod u BiH izborio slobodu i pravo na Srpsku, koja je potvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom i neće nikoga pitati koje praznike može proslavljati.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Odbacivši navode kojima se 9. januar - Dan Republike definiše kao "neustavan praznik", Čubrilović kaže da je riječ o netačnim i zlonamjernim tezama kojima sarajevski političari i mediji produbljuju jaz i podgrijavaju krizu u političkim odnosima u BiH.

On ističe da je cilj neistinitih tvrdnji osporavanje prava Republici Srpskoj da proslavlja vlastiti rođendan, dok 12 godina Federacija BiH ne sprovodi odluke Ustavnog suda o zastavi, himni, grbu, konstitutivnosti srpskog naroda i njegovog jezika i pisma.

Čubrilović podsjeća da je Srpska ispoštovala odluku Ustavnog suda BiH kojom je osporen Dan Republike Srpske i donijela novi Zakon o Danu Republike, koji je na snazi i niko ga nije osporio.

"Nakon odluke Ustavnog suda BiH tražili smo preispitivanje odluke o stavljanju van snage dijela Zakona o praznicima Srpske kojim je osporen Dan Republike. Nakon što Ustavni sud nije usvojio naš prigovor, Narodna skupština je, u skladu sa Ustavom i zakonom, jednoglasno donijela odluku o sprovođenju referenduma sa pitanjem `Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?`", podsjetio je Čubrilović u pisanoj izjavi medijima.

On je naglasio da je na osnovu rezultata referenduma Narodna skupština 25. oktobra 2016. godine usvojila Zakon o Danu Republike Srpske kojim je ponovo utvrdila 9. januar kao datum praznovanja i do danas taj akt niko nije osporio.

Čubrilović je naveo da u važećem Zakonu o Danu Republike jasno piše da se na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske 9. januar utvrđuje kao Dan Republike.

"Svima koji u obzir uzmu ove činjenice jasno je da upravo oni koji se predstavljaju kao branioci i zaštitnici BiH ruše njene temelje, a to je u ovom slučaju Ustavni sud BiH kao najviši pravosudni organ", napominje Čubrilović.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Јugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.