latinica  ћирилица
11/01/2019 |  11:39 ⇒ 14:18 | Autor: SRNA

Obilježeno 26 godina od pogibije 56 boraca Novogradske brigade

Parastosima, polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća danas je obilježeno 26 godina od pogibije 56 boraca Četvrtog bataljona Novogradske brigade koje su na ratištu Suva Međa ubili pripadnici Petog korpusa takozvane Armije BiH.

Nakon parastosa u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu, delegacije opštine, Boračke organizacije, Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila obišle su mjesna groblja u Čađavici i Poljavnicama.

Načelnik opštine Miroslav Drljača, predsjednik Skupštine opštine Mirko Zgonjanin, predsjednik opštinske Boračke organizacije Marinko Gačić i predsjednik opštinske Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca Marija Lajšić položili su vijenac kod zajedničke grobnice šest poginulih boraca u Čađavici.

Drljača je rekao da žrtva poginulih boraca Vojske Republike Srpske nikad ne smije da bude zaboravljena.

"Njihova žrtva nije bila uzaludna, jer smo odbranili Republiku Srpsku, jedini garant opstanka srpskog naroda. Zaista je nejasno zašto smo i poslije 27 godina toliko predmet mržnje, zašto smeta Republike Srpska i 9. januar. Zašto smeta zastava koja nas obilježava kad smo punopravni narod u BiH?", rekao je Drljača.

On je dodao da se od raspada bivše države do danas ne uvažava politička volja srpskog naroda, što nije slučaj sa drugim narodima na ovim prostorima.

"Grobovi nas opominju da ne smijemo zaboraviti žrtve. Naša sjećanja moraju da budu jaka kako bi potomcima prenijeli istinu o nesrećnim dešavanjima devedesetih godina prošlog vijeka i o proteklim ratovima", naglasio je Drljača.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Marinko Gačić rekao je da je 11. januar 1993. godine bio najnesrećniji datum Novogradske brigade.

"U mučkom napadu 505. brigade poginulo je 56 boraca naše brigade i tri civila. Nakon napada na liniju na kojoj je naša vojska samo čuvala položaj i štitila svoj narod, bili smo prisiljeni na povlačenje. Položaj je vraćen u kontraofanzivu nakon deset dana", rekao je Gačić.

Parastos je služen i u kapeli Svetog velikomučenika Prokopija na mjesnom groblju u Poljavnicama gdje je sahranjeno pet boraca stradalih 11. januara 1993. godine.

Vijenac kod spomen-ploče za 21 poginulog i tri stradala borca, te četiri civilne žrtve iz ovog mjesta položio je zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač.

Datum stradanja pripadnika Četvrtog bataljona Novogradske brigade opština Novi Grad je 2010. godine uvrstila u kalendar značajnih datuma.