latinica  ћирилица
11/01/2019 |  13:05 ⇒ 13:41 | Autor: SRNA

Svinjska koža u Potočarima - bezuspješan pokušaj bošnjačke podvale

U Lovačkom društvu "Јavor" iz Srebrenice kažu da je od Nove godine na snazi zabrana lova na divlje svinje i da niko nije dobio odobrenje za lov 6. januara kada je u blizini bošnjačkog Memorijalnog centra u Potočarima pronađena vreća sa svježom kožom divlje svinje.
Srebrenica - vreća sa svježom kožom divlje svinje - Foto: SRNA
Srebrenica - vreća sa svježom kožom divlje svinjeFoto: SRNA

Srpski lovci tvrde da niko od Srba toga dana nije išao u lov jer su se svi spremali za Božić i da se ostavljanje vreće sa kožom divlje svinje ne može dovoditi u vezu sa srpskim lovcima.

Tucindan i Badnji dan, 5. i 6. januar, su veliki pravoslavni praznici i tih dana Srbi pripremaju pečenice, odnosno zaoblice, sijeku i donose badnjake kućama, pozivaju polaznike i pripremaju se za najradosniji hrišćanski praznik, Dan rođenja Isusa Hrista - Božić.

Načelnik opštine Mladen Grujičić je osudio ostavljanje vreće u blizini Memorijalnog centra i pozvao na mir, osuđujući svaki vid provokacija bez obzira od koga dolazile.

U Srebrenici je stanje mirno, nema međunacionalnih incidenata.

Predsjednik Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske Vojin Pavlović smatra da je priča o vreći sa svinjskim otpadom insinuacija i da niko normalan tako nešto ne bi učinio.

"To su zaboravili bošnjački krivolovci koji ostavljaju automobile kod Memorijalnog centra i terenskim vozilima idu u krivolov u srebrenička lovišta. Pri povratku i presjedanju u svoja luksuzna vozila neko je zaboravio vreću ili su je njihovi kerovi odnijeli", upozorio je Pavlović.

On je rekao da se bivši načelnik srebreničke opštine Ćamil Duraković, koji je strastveni lovac, odmah pojavio na TV N1, izmišljajući navodne srpske zavjere protiv Bošnjaka i bošnjačkih žrtava i dovodeći ih u vezu sa tom vrećom.

"Poznato je da Bošnjaci imaju brojnu lovačku sekciju, kojima u goste dolaze i nelegalno love u srebreničkim lovištvima brojni lovci iz FBiH, da imaju specijalno obučene kerove i da je bolje naoružana od Policijske stanice u Srebrenici. Iskoristili su pravoslavni praznik za krivolov i zaboravili vreću sa svinjskim krznom, a onda su neopravdano optužili Srbe za navodnu provoakaciju i ugrožavanje Bošnjaka", smatra Pavlović.

On ističe da Srbi poštuju i ne diraju groblja i da se od otvaranja tog centra dogodio samo jedan incident na tom lokalitetu, a to je pokušaj atentata na tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića na dan komemoracije 11. jula 2015.godine za koji još niko nije odgovarao.

"Duraković izmišlja incidente i afere da bi gostovao na antisrpskoj N1 televiziji i blati srpski narod i Republiku Srpsku, nadajući se bezuspješno da će tako pridobiti povjerenje birača, ali i posljednji izbori, kada nije izabran za potpredsjednika Srpske, pokazali su da su ga i bošnjački birači `pročitali` i ne vjeruju njegovim pričama", ocjenjuje Pavlović.

Prema Pavlovićevom mišljenju, vreća sa svinjskim otpadom je smišljena insinuacija nekih Bošnjaka ili zaboravljeni "trofej" njihovih krivolovaca koji su neki htjeli iskoristiti za napad na srpski narod i omalovažavanje srpskih praznika.