latinica  ћирилица
11/01/2019 |  13:21 ⇒ 13:24 | Autor: SRNA

DŽumhur: Stepen demokratije u BiH svake godine sve niži

Ombudsman za ljudska prava BiH Јasminka DŽumhur ocijenila je danas da je stepen demokratije u BiH svake godine sve niži.
Јasminka DŽumhur - Foto: SRNA
Јasminka DŽumhurFoto: SRNA

"Zabrinjava nas sporost u procesu donošenja ili izmjena određenih zakona, neadekvatan odgovor institucija, problem efikasnog pristupa pravdi, te nejasne procedure", rekla je DŽumhurova u Banjaluci na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za novinare.

Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović rekao je da u pogledu demokratije ništa bolja situacija nije ni u zemljama okruženja u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, te u Francuskoj i nekim drugim evropskim zemljama.

Mitrović je istakao da se najveći broj žalbi građana ovoj instituciji odnosi na rad i postupanje institucija pravosuđa u BiH.

Govoreći o slučaju "Dragičević", Mitrović je naveo da je stav te institucije da nadležni organi, prije svega Tužilaštvo i policija, moraju staviti tačku na ovaj predmet i kazati šta se dogodilo u slučaju tragično nastradalog Davida Dragičevića.

"Ovo je jedan od predmeta koji nas zabrinjava. Nadležni organi treba da završe ovaj predmet i da kažu šta je istina i šta su našli", istakao je Mitrović.

On je dodao da Ombudsman za ljudska prava BiH osuđuje svaki napad na novinare od bilo koga.

Ombudsman za ljudska prava BiH Nives Јukić rekla je da ta institucija i dalje u radu ima oko 5.000 predmeta, jer se predmeti ponavljaju.

Јukićeva je dodala da je u 2018. godini Ombudsman imao više od 3.000 novih predmeta, dok se najveći broj predmeta odnosi na dužinu trajanja postupaka, posebno sudskih i upravnih postupaka.