latinica  ћирилица
11/01/2019 |  15:27 ⇒ 18:17 | Autor: RTRS

Trivić: Planiran upis 11.500 djece u predškolski program

Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić sastala se sa direktorima 42 javne i 70 privatnih ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Predstavljen je plan rada za 2019. godine.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u ovoj godini planira upis oko 11.500 djece u program pripreme pred polazak u školu koja nisu imala priliku da pohađaju ustanove predškolskog vaspitanja i obrazovanja, rekla je danas resorni ministar Natalija Trivić.

Trivićeva je, nakon sastanaka sa direktorima javnih i privatnih predškolskih ustanova, rekla novinarima u Banjaluci da će Ministarstvo posebnu pažnju posvetiti prigradskim i ruralnim područjima i raditi na decentralizaciji programa tako da predškolsko obazovanje bude dostupno svoj djeci.

Liste čekanja za mjesto u vrtiću, kaže, iz godine u godinu sve su manje. Zvornik će ovaj problem u potpunosti riješiti otvaranjem još jednog vrtića kapaciteta smještaja 150 djece. Prednjače i programu pripreme djece pred polazak u školu, jer počinju ranije.

"Grad Zvornik je mnogo uložio u pripremu djece pred polazak u školu. Smatramo da će se to jednog dana gradu Zvorniku vratiti. I sve lokalne samouprave moraju tako da razmišljaju", kazao je Vukomir Stanković, direktor dječijeg vrtića “Naša radost“ u Zvorniku i predsjednik Aktiva direktora predškolskih ustanova Srpske.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o primjeni novog pravilnika o uslovima i načinu upisa djece sa poteškoćama u razvoju u predškolske ustanove koji prvi put definiše način njihovog upisa.