latinica  ћирилица
11/01/2019 |  15:39 ⇒ 18:14 | Autor: RTRS

Višegrad: Svečana akademija povodom Dana Republike

Dan Republike Srpske - 9. januar obilježen je danas u Višegradu polaganjem cvijeća na centralni spomenik poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te svečanom akademijom u Domu kulture.

Republički pedagoški zavod tradicionalno Dan Republike obilježava manifestacijom u kojoj učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola. Na konkurs su prispjela 1.772 likovna i 632 literarna rada učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Srpske. Među nagrađenima su su i Nastasija Puhalo iz Višegrada i Dimitrije Kerić iz Teslića

"Svojim radom sam željela poslati poruku ljubavi, vjere i nade. Moj rad ima pet cjelina ćuprija - istrajnost i izdržljivost, čovjek sa guslama-nasljeđe, Hercegovačka Gračanica-vjera, vojnik predstavlja hrabrost, dok drvo predstavlja život", kaže Nastasja.

Dimitrije Kerić je u svom likovnom radu predstavio ribu.

"Zašto riba? Pa zato što kod nas u Tesliću ima Banja Vrućica koja je poznata po rijeci, a i kroz Teslić jprotiče rijeka Usora pa sam mislio pomoću te ribe da dočaram rijeku u našem gradu", priča Dimitrije.

Ova manifestacija ubraja se među najznačajnije kojima se obilježava rođendan Srpske. Ove godine je učestvovalo preko 150 osnovnih i srednjih škola i preko 2.500 učenika. "Svake godine odziv na ovaj konkurs je sve veći i veći i to je dokaz da je zainteresovanost velika", ističe direktor Pedagoškog zavoda Predrag Damjanović.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je obilježavanje Dana Republike od izuzetnog značaja za sve građane i borce, koji se slaveći ovaj dan osjećaju časno i ponosno.

"U Višegradu imamo čast i zadovoljstvo da organizujemo drugu po važnosti manifestaciju posvećenu Danu Republike. Nadamo se da ćemo ovakvih manifestacija imati i u narednom periodu", istakao je Đurević.

U Višegradu, koji je ovogodišnji domaćin manifestacije, položeni su vijenci na spomenik braniocima Republike Srpske. Održana je i svečana akademija na kojoj su najuspješnijim učesnicima Konkursa Republici Srpskoj za rođendan uručene nagrade.