latinica  ћирилица
11/01/2019 |  18:10 ⇒ 12/01/2019 | 09:17 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva i Dodik na božićnom prijemu u kasarni "Kozara" (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvovali su božićnom prijemu u kasarni "Kozara" u Banjaluci, koji je organizovala Komanda Šeste pješadijske brigade sa komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH.

Tradicionalno obilježavanje Božića u kasarni Kozara počelo je služenjem svete arhijerejske liturgije, nakon čega je je uslijedio svečani doček za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika i predsjednicu Republike, Željku Cvijanović.

U kasarni Kozara održan je tradicionalni božićni prijem, koji je organizovala Komanda Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH, a ispred Kluba Vojske Republike Srpske dočekali su ih pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je došlo vrijeme da sadašnja politička struktura u Republici Srpskoj sagleda srpsku poziciju u Oružanim snagama BiH i poručio da Srbi u okviru Oružanih snaga BiH dostojanstveno predstavljaju Republiku Srpsku, boreći se za poziciju koju zaslužuje srpski narod u zajedničkim institucijama. Dodao je i da političari moraju da učine sve da srpska komponenta u Oružanim snagama bude još vidljivija, prisutna na mjestima koja pripadaju srpskom narodu.

"U Oružanim snagama BiH niko ništa nije dao Srbima, niko neće očekivati da bilo ko od pripadnika OS bilo šta učini što nije u interesu srpskog naroda i Republike Srpske. I to je ono čime ćemo se baviti u budućnosti i ja kao član Predsjedništva sa ustavnim ovlaštenjima koja imam", rekao je Dodik.

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović ponovila je da je Srpska ekonomski i politički stabilna, kao i njene institucije.

"Zadovoljna sam što ljudi koji su srpska komponenta u Oružanim snagama baštine vrijednosti i tradiciju Vojske Republike Srpske, koja je na ovaj prostor donijela slobodu i Republiku učinila sigurnim ognjištem", istakla je Cvijanovićeva.

Prioritet je mirna i stabilna Srpska, solidarnost, zajedništvo i razumijevanje, poručila je predsjednica. Ponosna je kaže što je na dostojanstven način proslavljen Dan Republike.

Srpski član Predsjedništva istakao je da je zakon u skladu sa kojim je obilježavan ovaj praznik legitiman i legalan i da će se 9. januar i dalje slaviti kao Dan državnosti Republike Srpske.

"Zakon je usvojen nakon sprovedenog referenduma, on nije poništen i niko ne može to da učini jer je to volja naroda. Narod je odlučio da slavi praznik naše republike mi ćemo nastaviti da obilježavamo naš praznik. U suprotnom, može doći do novih podjela u BiH", naglasio je Dodik.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba za resurse Oružanih snaga BiH Gojko Knežević zahvalio je najvišim predstavnicima BiH i Srpske za podršku i što su se odazvali obilježavanju pravoslavnog Božića.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije blagoslovio je božićnu trpezu i čestitao Božić pripadnicima Oružanih snaga BiH, uz pozdrav "Mir Božji, Hristos se rodi!".

Obilježavanju Božića u kasarni Kozara danas su prisustvovali i predstavnici MUP-a, Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske i nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.