latinica  ћирилица
11/01/2019 |  18:29 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Da li je u Prijedoru na pomolu nova skupštinska većina?

Turbulencije na prijedorskoj političkoj sceni! Optužbe pljušte na relaciji SDS - DNS. Iz gradskog odbora SDS-a optužili su DNS za direktno miješanje u unutarstranačka pitanja, dok iz DNS-a takve navode demantuju.. Zategnuto je i u skupštinskim klupama, pa se mnogi pitaju - da li je u Prijedoru na pomolu nova skupštinska većina?

Kamen spoticanja, kako kaže prvi čovjek prijedorskog SDS-a, Milan Tubin, je to što neki od članova stranke godinama tajno rade za DNS. Isti ti članovi, kaže Tubin, zagovaraju vanrednu izbornu sjednicu gradskog odbora SDS-a, s namjerom da se smijeni rukovodstvo.

"Mislim da je veći problem što smo uzdrmali vlast u Prijedoru. Ovo je dirigigovano ispred DNS-a. Oni se služe raznim igrankama kojim pokušavaju da razbiju SDS i klub odbornika", kaže Tubin.

Saša Bursać, predsjednik GO SNSD-a Prijedor ističe da to isto nije uspjelo DNS-u kada je SNSD u pitanju.

"Ne znam da li će uspjeti sada kada je SDS u pitanju", rekao je Bursać.

U prijedorskom DNS-u negiraju optužbe koje dolaze iz SDS-a.

"Takva mišljanja pojedinaca moraju se argumentovati. Mi se nismo miješali ni u čije izbore, niti smo učestvovali u pobjedi niti jednog kandidata", istakao je predsjednik GO DNS-a i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Politička previranja u Prijedoru počela su nakon posljednjeg skupštinskog zasjedanja, kada su odbornici SNSD-a podržali amandmane SDS-a, i obrnuto. Od tada se postavlja pitanje – da li ovo znači i kraj aktuelne skupštinske većine?

U SNSD-u tvrde da je do udruživanja sa opozicijom došlo jer, kao koalicioni partneri, nisu konsultovani pri izradi budžeta za tekuću godinu. Poručuju da DNS-ovo samostalno donošenje odluka u gradskom parlamentu više neće biti moguće.

Iz SNSD-a ističu da za sada nema govora o novoj skupštinskoj većini u Prijedoru. S druge strane, u SDS-u kažu da su otvoreni za razgovor sa svima, pa i SNSD-om.

"Ne zato što mi želimo srušiti DNS ili skupštinsku većinu, to ni slučajno, niti praviti neki opoziv gradonačelnika. Mi samo želimo da se pitaju svi građani, jer smo mi ipak dobili pet hiljada glasova", dodao je Tubin.

Prijedor, po svemu sudeći, tek očekuje usijanje političke scene. Možda sve bude jasnije nakon narednog skupštinskog zasjedanja, koje je, kako saznajemo, planirano za početak narednog mjeseca.