latinica  ћирилица
11/01/2019 |  18:47 ⇒ 21:04 | Autor: RTRS

Hoće li najavljenim izmjenama zakona, konačno biti uvedena diferencirana stopa PDV-a?

BiH bi u ovoj godini trebalo da dobije novi zakon o indirektnom oporezivanju. U nacrtu je planirano da porez na dodatu vrijednost ostane kao i do sada 17 odsto. Međutim, postoje određeni prijedlozi da bi trebalo uvesti najmanje dvije stope PDV-a. Šta bi to značilo za građane sa nižim primanjima i da li bi to osiromašilo državne kase?

BiH je u mnogo čemu posebna u odnosu na druge zemlje regiona i Evrope, pa tako i po poreskoj stopi. Dok u većini zemalja postoji razlika u visini oporezivanja, primjera radi luksuzne robe i osnovnih životnih namirnica, stopa poreza na dodanu vrijednost kod nas je jedinstvena za sve - 17 odsto. Građani smatraju da bi je trebalo umanjiti, barem za hranu.

Ako je suditi po novom zakonu o PDV-u, koji je u pripremi, želje građana neće biti uslišene.

Ratko Kovačević, porptarol UIO, ističe da vodeće finansijske organizacije preporučuju svim zemljama u svijetu da se ide u pravcu jedinstvene stope koja neće biti velika kao što je u BiH.

Najveću stopu u Evropi ima Švedska - 25 odsto, ali osim ove opšte uvela je i još dvije, niže, za određene proizvode. Po opštoj stopi parira joj Hrvatska, ali postoje najave da će je umanjiti za jedan procenat sljedeće godine. Naši zapadni susjedi, takođe sa nižim stopama oporezuju mnogo proizvoda, kao i Srbija. Diferencirano oporezivanje je i u Luksemburgu, ali najviše 17 odsto.

Premijer Srpske smatra da treba napraviti razliku u oporezivanju između luksuza i osnovnih životnih namirnica.

"Taj paket životnih namirnica treba da bude oporezovan sa manjom stopom nego što je 17 odsto. Ne može biti isto oporezovati fiću i mercedesa2, kaže Višković.

Ipak, pojedini ekonomisti su skeptični. Goran Radivojac profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci kaže da u BiH nemamo dovoljno uvoza luksuzne robe npr. automobila.

"Tačno je da se uvezu 3-4, ali od toga ne može biti puno efekta", dodaje Radivojac.

Promjena PDV stope značila bi i dodatno opterećenje za poslovnu zajednicu zbog uvođenja novih obrazaca, ali i zahtjevan posao za Upravu za indirektno oporezivanje jer je UIO potrebno određeno vrijeme za pripremu, a to podrazumijeva izgradnju novog informacionog sistema.

Ekonomisti mišljenja da bi uvođenje više PDV stope u društvu kakvo je naše povećalo malverzacije i pojavu crnog tržišta što predsjednik Vlade Srpske ne priznaje kao razlog, dodajući da institucije samo treba da rade svoj posao.

U Luksemburgu, gdje je prosječna plata oko 8.000 maraka, a najniža 4.000, najskuplja roba oporezovana je sa 17 odsto. Isto koliko je i jedinstvena stopa PDV-a u BiH gdje je prosjek zarade radnika skoro 9,5 puta manji nego u ovoj razvijenoj evropskoj zemlji.