latinica  ћирилица
12/01/2019 |  10:19 ⇒ 12:40 | Autor: RTRS

Humanitarno-prodajna izložba slika u Bijeljini

U Bijeljini je organizovana humanitarno - prodajna izložba slika, kako bi se obezbijedila sredstva za kupovinu slušnog aparata jedanaestogodišnjem dječaku Miši Periću iz Velike Obarske. Akciju je organizovala Koalicija organizacija lica sa invaliditetom "Kolosi" iz Bijeljine, u saradnji sa Centrom za kulturu.

Na prodajnoj izložbi su crteži i slike koje su izradila gluva i nagluva djeca , kao i umjetnička djela više autora. Sredstva od prodaje slika biće iskorištena za kupovinu dva slušna aparata za dječaka Mišu Perića koji je rođen sa 96 odsto oštećenim sluhom. Za slušni apatrat potrebno je obezbijediti 2600 maraka. Njegovi nezaposleni roditelji taj novac ne mogu izdvojiti.

"Baš je veliko oštećenje sluha, tako sada nastojimo da ga pripremimo da može u školu da ide. Prati nastavu da se i dalje bavi crtanjem. Јednoga dana kada nas ne bude da može samostalno da funkcioniše", rekao je otac Mile Perić.

Mišo je član Radionice ikonopisa i Likovne sekcije gluvih i nagluvih lica. Talentovan je i uspješno savlađuje nastavu. Da bi mogao normalno funkcionisati i pohađati školu potreban mu je kvalitetan slušni aparat.

"Ova izložba je namijenjena za gluvu i nagluvu djecu. I oni učestvuju sa svojim crtežima. Inače sredstva smo prikupili, najviše od Vrtića 'Čika Јova Zmaj' čiji su radnici prikupili 1.065 maraka, oko 500 -600 maraka je sama Koalicija prikupila", naveo je tehnički sekretar Koalicije "Kolosi’" Bijeljina Milorad Јović.

Uz pomoć humanih ljudi jedanaestogodišnji Mišo Perić napokon će dobiti slušni aparat i prvi put čuti graju svojih drugova, kao i jasne glasove roditelja. Aparat koji sada koristi stvara mu nepodnošljiv šum u uhu. Višak sredstava "Kolosi" će koristiti za druge potrebe gluvih i nagluvih, kao što su popravka slušnih aparata, participacija i slični troškovi, koje ova kategorija stanovnika nije u mogućnosti da finansira.