latinica  ћирилица
12/01/2019 |  10:23 ⇒ 12:39 | Autor: RTRS

Poljoprivredna proizvodnja zauzima značajno mjesto u razvoju Novog Grada

Poljoprivredna proizvodnja zauzima značajno mjesto u razvoju Novog Grada. Registrovana su 733 poljoprivredna proizvođača. Među njima je znatan broj mljekara.

Milan Brkaić iz Blatne ima 22 muzne krave i sedam junica. Dnevno isporučuje 350 litara mlijeka. Zahvaljujući tome uspio je nabaviti neophodnu poljoprivrednu mehanizaciju i kupio nekoliko hektara zemlje.

"Cijena takva kakva je. Valjalo bi da je veća. Premije malo kasne, ali budu i one. Dobro je", rekao je Brkajić.

Svetozar Јapundža iz Donjih Rakana proizvodi sir, a planira i proširenje proizvodnje.

"Što se tiče cijene mlijeka, ona je malo diskutabilna. Što se tiče premije one su za sada koliko toliko redovne i zadovoljan sam što se tiče premija", dodao je Јapundža.

U Novom Gradu iz godine u godinu veća je količina isporučenog mlijeka tržištu. U prošloj godini isporučeno je više od četiri miliona litara mlijeka.

"Područje novogradske opštine godišnje isporuči 4.285.560 litar mlijeka. I podsticaji su za 56 poljoprivrednih proizvođača koji proizvode preko 20 hiljada litara mlijeka godišnje. Od njih se otkupi 3.497.740 litara mlijeka godišnje", naglasila ja samostalni stručni saradnik u Odsjeku za poljoprivredu Željka Žujić.

Zahvaljujući isplaćenim premijama, poljoprivredni proizvođači su uspjeli da obnove stočni fond i poljoprivrednu mehanizaciju.