latinica  ћирилица
12/01/2019 |  11:03 ⇒ 11:03 | Autor: SRNA

Božović: Ove godine nastaviti sa realizacijom velikih projekata

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović izjavio je Srni da je budžet za ovu godinu u iznosu od 7,5 miliona KM planiran kao razvojni i da se vodilo računa o svim socijalnim kategorijama.
Marinko Božović - Foto: SRNA
Marinko BožovićFoto: SRNA

Božović je rekao da je budžetom predviđen razvoj opštine u njenom centralnom dijelu, što je povezano sa investicijama u prošloj godini koje su se odnosile na kupovinu zemljišta za izgradnju zgrade gimnazije, završetak spomen-obilježja, početak izgradnje parka na Veljinama i završetak dijela šetališta u Dabrobosanskoj ulici.

"Nakon završetka ovih projekata to će biti najurbaniji dio opštine. U prošloj godini završena je Gatačka ulica, projekat na koji se dugo čekalo. Ušlo se u realizaciju projekta kanalizacione mreže u Vojkovićima, a završena je i zamjena ulične rasvjete na području ove lokalne zajednice", rekao je Božović.

On je napomenuo da su u prošloj godini obezbijeđena sredstva za nabavku oko 300 kompleta knjiga za učenike iz porodica sa troje i više djece, realizovane su stipendije, a kada je u pitanju socijalna zaštita ispoštovano je sve u potpunosti.

Odlukom Skupštine grada Istočno Sarajevo ova lokalna zajednica je dobila vlasništvo nad autobuskom stanicom i ta odluka stupa na snagu krajem aprila.

"Autobuska stanica za sada ostaje na trenutnoj lokaciji, ali će se raditi na tome da vidimo gdje bi bilo najbolje da bude izmještena. Ako ne budemo u mogućnosti da to realizujemo sopstvenim sredstvima, jer smo ušli u velike investicije, razmišljaće se o javno-privatnom partnerstvu", naglasio je Božović.

On je naveo da je u budžetu planirano 22.000 KM za specijalizacije ljekara i apelovao na druge načelnike da predvide sredstva za tu namjenu.

"Vidjećemo koji je kadar najneophodniji i te doktore vezati ugovorima da budu ovdje određeni period i pružaju usluge u zdravstvenim ustanovama na ovom području", istakao je Božović.

U blizini Vatrogasnog doma na Krteljima, koji bi uskoro trebalo da bude u funkciji, gradi se i objekat Komunalnog preduzeća koji bi trebalo da bude završen u ovoj godini.

Kada je riječ o privredi u Istočnoj Ilidži, Božović je rekao da je završeno ili se gradi više od 25.000 metara kvadratnih poslovnog prostora, te najavio novu poslovnu zonu u nastavku aerodromske ulice.

Božović je rekao da je u prošloj godini podijeljeno oko 60.000 KM podsticaja poljoprivredi, a u saradnji sa USAID-om i određeni broj plastenika.

On je naveo da je u planu i izgradnja fabrika vode na Kasindolskoj rijeci, te dodao da je na području ove lokalne zajednice oko tri do pet odsto više ljudi zaposleno prošle godine u odnosu na 2017. godinu.

Čestitajući građanima Istočne Ilidže božićne praznike i Novu godinu, on je izrazio nadu da će svima biti bolja i uspješnija.