latinica  ћирилица
12/01/2019 |  15:53 | Autor: SRNA

Obilježeno 11 godina od pogibije makedonskih vojnika

Osoblje Eufora danas je u bazi Butmir u Sarajevu obilježilo 11 godina od pogibije 11 makedonskih vojnika u helikopterskoj nesreći u blizini Skoplja.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Komemoraciji su prisustvovali otpravnik poslova makedonske Ambasade u Sarajevu Riste Velkovski i komandant EUFOR-a general-major Martin Dorfer, saopšteno je iz Eufora.

U saopštenju se napominje da je Makedonija jedna od pet zemalja učesnica u misiji Eufora u BiH koje nisu članice EU. Ukupno u misiji u BiH učestvuje 19 zemalja.

U helikopterskoj nesreći na brdu Katlankovsko Blace kod Skoplja prije 11 godina poginulo je 11 makedonskih vojnika i oficira koji su se vraćali iz misije "Altea" u BiH.

Makedonski stručnjaci kao razloge naveli su loše vremenske uslove, nepoštovanje uslova procedure o instrumentalnom sletanju, neispravne instrumente i određene propuste u obuci mirotvoraca.

Pad helikoptera bio je druga vazduhoplovna nesreća koja se dogodila na relaciji BiH - Makedonija. U avionskoj nesreći 26. februara 2004. godine, na oko pedesetak kilometara od Mostara, poginuo je makedonskih predsjednik Boris Trajkovski i njegovih osam saradnika, članova obezbjeđenja i pilot.