latinica  ћирилица
12/01/2019 |  20:43 | Autor: RTS

Novi protest "Јedan od pet miliona"

Održan je šesti po redu protest "Јedan od pet miliona" u Beogradu. Nakon obraćanja govornika, demonstranti su krenuli u šetnju glavnim ulicama. Protesti su održani i u drugim gradovima.
Protestna šetnja (foto: twitter.com/SerbianMonitor) -
Protestna šetnja (foto: twitter.com/SerbianMonitor)

Okupljenima su se sa bine u Vasinoj ulici u centru Beograda obratili glumac Branislav Trifunović i Rada Trajković.

Trifunović je poručio da je postignuta pobheda u Rakiti, jer je obustavljena izgradnja mini-hidroelektrane. Pozvao je okupljene da 16. januara odaju poštu ubijenom Oliveru Ivanoviću i istakao da neće odustati od zahtjeva da se pronađu njegove ubice.

"Dužni smo čovjeku koji je mislio drugačije, koji je jedan od nas, da mu odamo poštu, mirno bez pištaljki, da obilježimo taj dan", rekao je Trifunović.

Rada Trajković, nekadašnja poslanica u kosovskom parlamentu, kritikovala je politiku predsjednika Aleksandra Vučića prema Kosovu, ističući da je "pokorio Srbe" na KiM.

Poručila je da je narod ubijanjem i etničkim čišćenjem platio Miloševićevu najavu rekonstrukcije unutrašnjih granica, a da Vučić, kako kaže, "najavljuje razgraničenje kao regionalno rješenje Balkana, sa novom nesrećom, sa novim ubijanjem".

Demonstranti su krenuli u šetnju, i na kratko se zaustavili kod zgrade RTS-a gde su ponovo zatražili zastupljenost na RTS-u. Sa razglasa je pušteno pismo generalnom direktoru Draganu Bujoševiću, u kojem su prošle subote njega i glavnog i odgovornog urednika pozvali da se povuku.

Uputili su se ka Predsjedništvu Srbije, odakle su nastavili do Palate "Albanija", gdje je protest završen. Na današnjem protestu bili su istaknuti transparenti "Mi smo uz narod", "Probudi se, ustani Srbijo".

Protesti su održani i u Kragujevcu, Kuršumliji, Novom Sadu, Kruševcu, Užicu, Požegi. Demonstranti su se u Beogradu okupili kao i prethodnih pet subota. Protest je inicijalno organizovan zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića.

Ranije su upućena tri zahtjeva Vladi i predsjedniku – da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da javnost sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Јovanovića.

Uz ove zahtjeve, demonstranti su i danas zatražili ostavku ministra policije Srbije.