latinica  ћирилица
26/01/2019 |  17:08 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Nezavisne komisije istraživaće stradanja Srba u Sarajevu i Srebrenici

Međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu i svih naroda u srebreničkoj regiji biće formirane narednih dana, potvrdio je za RTRS direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Milorad Kojić.

Biće to, kako je Kojić istakao, respektabilne nezavisne komisije, čiji će imperativ biti istina koja jedino može doprinijeti pomirenju.

Nezavisne međunarodne komisije, čiji je cilj da nepristrasno dođu do istine, šta se zaista dešavalo na području srebreničke regije i Sarajeva, imaće eksperte iz SAD, Izraela, Јapana, Kine i još nekoliko zemalja.

Komisije će uglavnom činiti stručnjaci iz svojih oblasti, kao što su međunarodno humanitarno pravo, eksperti iz oblasti ljudskih prava, forenzičari, pravnici, istoričari...jer svima ovdje je potrebna istina, jer je to sigurno put ka budućnosti i pomirenju među narodima, naglasio je Kojić.

Bošnjački stereotipi o njima, kao jedinim žrtvama, i pokušaji stigmatizacije srpskog naroda, traju više od dvije decenije od završetka rata. A nema u tim jednostranim pričama mjesta za pogrom nad sarajevskim Srbima, pa ni za osamnaestomjesečnog Miluna Tešanovića, koji sa dvoje maloljetnih rođaka i roditeljima nije uspio naći spas.

- Malom Milunu noge i ruke su lomili. Dijetetu od godinu i po koje nikome zla nije učinio, pa zamislite kakvi su to bili ljudi neljudi - podsjetila je Milena Vitković, tetka Miluna Tešanovića 

Nema mjesta u sarajevskom stereotipu ni za ubistva i protjerivanje srpskih ljekara, za logore – njih 126, od kojih je najzloglasniji Silos, u kojem je više od 600 srpskih civila mučeno na 167 načina, koji je raspušten 27. januara 1996. godine, dva mjeseca nakon Dejtonskog sporazuma. Nema mjesta ni za inscenirane napade, za koje su optuživani Srbi. A Srba danas u FBiH, posebno u Sarajevu, skoro da i nema. Da nisu čak ni manjina, već statistička greška od 3 odsto, priznaju čak i bošnjački prvaci, ali odgovor pokušavaju izbjeći.

- To ne znam, to nemojte mene pitati....zašto su Srbi napustili Sarajevo, kad smo ih mi pozivali da tu ostanu - rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

- Da li neko može da ostane u gradu u kojem su Srbi klani, zatvarani u logore, brutalno ubijani, odvođeni iz svojih stanova i kojima se gubi svaki trag? Preko 6.000 Srba je stradalo u Sarajevu, broj zatvorenih je vrlo teško utvrditi. I vi očekujete da neko ko je prošao takav oblik torture, da neko ko je vidio šta njegov komšija prolazi samo zato što je Srbin, vi kažete da ste pozivali da ostane u Sarajevu!? To je zaista izrugivanje žrtvama, jer više od 6.000 Srba je stradalo u deset prijeratnih sarajevskih opština, a to nije mali broj - naveo je Kojić.

Utvrđivanje istine o srpskom stradanju u Sarajevu već dvije i po decenije Sizifov je posao, s obzirom na bošnjački otpor prema utvrđivanju činjenica. Dokaz za to je i fijasko komisije Savjeta ministara iz 2006. godine, kada je traženo da prioritet bude utvrđivanje materijalne štete. Zato i ne čude velika očekivanja od najavljene međunarodne komisije, koja bi konačno mogla da stavi tačku na pokušaj nametanja sarajevske ratne paraistorije.