latinica  ћирилица
28/01/2019 |  18:49 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

U Bihaću i Cazinu u školu krenulo 100 djece migranata

U školske klupe u Unsko-sanskom kantonu, danas je sjelo oko 100 djece migranata, uzrasta od šest do 15 godina. Pohađaju nastavu u četiri osnovne škole, na području Bihaća i Cazina. Međunarodne organizacije obezbijedile su im prevoz, obrok i školski pribor.

U školama u Cazinu i Bihaću prvi put djeca migranti. U posebno formiranom razredu, sa ostalim migrantima, u školsku klupu sjeo je devetogodišnji Maroh, iz Avganistana.

- Srećan sam što idem u školu. Hoću da pišem, crtam, sve hoću - priča Maroh, dječak iz Avganistana.

Školski program za migrante planiran je kroz kreativan rad, igru i umjetnost. Sa đacima rade posebno edukovani učitelji.

- Program je predviđen za djecu koja su doživjela stres da bi verbalno ili kroz umjetnost oslobodila se toga - ističe Ervina Lipović Hodžić, učiteljica razredne nastave.

Početku nastave prethodio je višemjesečni rad međunarodnih organizacija koje su obezbijedile prevoz, jedan obrok i školski pribor za svu djecu migrante.

- Za roditelje je velika stvar da im djeca krenu u školu, a drugo, oni sami će se malo rasteretiti, jer nije jednostavno biti 24 sata u centru, a većina njih ima po nekoliko djece - ističe Nevenka Lukin, koordinator UNICEF-a za Unsko-sanski kanton.

Početkom škole dodatno je pojačano prisustvo policijskih službenika u Unsko-sanskom kantonu. Iz policije poručuju da je stanje bezbjednosti pod kontrolom.