latinica  ћирилица
03/02/2019 |  07:44 ⇒ 15:08 | Autor: RTRS

Obilježeno 77 godina od ustaškog pokolja u Drakuliću (FOTO)

Svetom liturgijom u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću jutros je počelo obilježavanje 77 godina od ustaškog pokolja Srba u tom banjalučkom naselju, kao i u obližnjim mjestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, generalni sekretar Vlade Srpske Siniša Karan, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, te predstavnici grada Banjaluka.

Kod Spomen-kosturnice biće služen parastos ubijenim Srbima, a predviđeno je i polaganje vijenaca na Spomen-kosturnici.

Liturgija

Ustaše su 7. februara 1942. godine u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac za samo jedan dan ubile 2.370 srpskih civila, među kojima je bilo 551 dijete.

U ovom zločinu ustaške snage su, pod komandom nadporučnika Јosipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića, iz Tjelesnog zdruga Ante Pavelića, uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima.

Liturgija u Drakuliću

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj počinjen za samo jedan dan.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.

Obilježavanje stradanja Srba od ustaškog zločina organizovao je Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.