latinica  ћирилица
04/02/2019 |  09:41 ⇒ 11:16 | Autor: SRNA

Vukosavljević: Njemački dosije o Јasenovcu biće digitalizovan

Originalni njemački dosije o ustaškim zločinima nad Srbima i Јevrejima u Јasenovcu i Staroj Gradiški i na drugim područjima Nezavisne Države Hrvatske, koji je poslije 78 godina dospio u dokumentaciju Arhiva Vojvodine, biće naučno obrađen i digitalizovan, izjavio je ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević.
Vladan Vukosavljević - Vukova nagrada za 2106. - Foto: RTS
Vladan Vukosavljević - Vukova nagrada za 2106.Foto: RTS

- Poslije naučne obrade pomenutog materijala, spremni smo da učinimo sve da se on sačuva i digitalizuje - rekao je Vukosavljević za Večernje novosti.

On je naveo da je za sada poznato da je riječ o njemačkim izvorima i napomenuo da vrednovanje samog sadržaja treba prepustiti stručnjacima.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je voljno da se uključi u zaštitu ne samo kada je riječ o pomenutoj dokumentaciji, već i o drugim sadržajima.

- Na to nas obavezuje njegovanje kulture sjećanja na ogromne srpske žrtve u Јasenovcu - dodao je Vukosavljević.

List navodi da sve pokazuje na to da su dosije na 300 stranica, sa autentičnim njemačkim memorandumima i pečatima, vodile službe potčinjene Gestapou. Do detalja su opisana mučenja, a tek potom ubijanja staraca, djece i žena. Dio dokumentacije su i 63 potresne fotografije.

Direktor Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti u Sremskim Karlovcima Žarko Dimić skreće pažnju i na pismo koje je kardinalu Alojziju Stepincu uputio svjedok, koji detaljno opisuje nastrašnija mučenja žrtava koje su ustaški zuločinci prikivali na panjeve, živima im spaljivali kožu, bacali ih u kreč...

Pismo Stepincu Nijemci su takođe preveli na njemački jezik i arhivirali ga u ovom dosijeu.

- To je samo dokaz više da je Stepinac bio upoznat o zločinima koje su ustaše na prostoru NDH sprovodile nad Srbima, Јevrejima, Romima i pripadnicima drugih naroda. Ako je tadašnji papa sve to znao, naravno da je znao i kardinal Stepinac - naglasio je Dimić.

On je ocijenio da bi na Sajmištu u Beogradu trebalo što prije podići Muzej genocida nad Srbima, Јevrejima, Romima i ostalima, počinjenog u vrijeme NDH.

List navodi da je ovaj njemački dosije sastavio komandant njemačke službe bezbjednosti u okupiranom Beogradu koji je bio direktno potčinjen Gestapou, a decenijama se nalazio u fondu Slavka Odića /Bihać, 1916 - Beograd, 2006/ nosioca partizanske spomenice, koji je u posljeratnom periodu službovao u Sekretrijatu unutršnjih poslova, bio generalni konzul u Torontu i publicista.

Dvije godine poslije Odićeve smrti dosije je otkupio Arhiv Vojvodine, ali je stajao u depou, dok nedavno nije dospio u ruke Nebojše Kuzmanovića, koji je prošle godine imenovan za direktora te institucije u Novom Sadu.