latinica  ћирилица
05/02/2019 |  15:34 ⇒ 18:10 | Autor: RTRS

Podrška ministarstva u digitalizaciji građe ANURS

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević posjetio je Akademiju nauka i umjetnosti Republike Srpske gdje je razgovarao o unapređenju saradnje, sa akcentom na proces digitalizacije bogate građe kojom ova institucija raspolaže.

Za četvrt vijeka postojanja, Akademija je opravdala ulogu slaveći nauku, obrazovanje, kulturu, mir i nacionalni identitet. Rukovodstvo Akademije pozdravilo je prekompoziciju ministarstva, i upoznalo ministra sa aktuelnim projektima.

"Naročito smo istakli oblasti koje Akademija uspješno obavlja, prije svega, izdavačku djelatnost gdje smo do sada objavili više od 200 kapitalnih djela, što je velika produkacija, te održanih 90 naučnih skupova, kao i naš najvažniji projekat - Enciklopedija Republike Srpske. To je republički projekat koji se izvodi na bazi zakona i tu ministarstvo pruža punu podršku da se on nastavi kako bi imali šestotomnu enciklopediju", istakao je predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović.

Na prvom radnom sastanku, bilo je mnogo tema od budućeg položaja i uloge Akademije u društvu, digitalizacije značajne arhivske građe kojom raspolaže, do unapređenja odnosa ove dvije institucije.

"Razgovarali smo i o većem angažmanu naše naučnoistraživačke zajednice, gdje ANURS ima posebnu ulogu kao krovna institucija koja podstiče naučnoistraživaku zajednicu u ulogama koje ima u svakom modernom društvu, a to je funkcija ekonomskog razvoja i očuvanja identiteta našeg naroda", naveo je ministar Rajčević.

Za 25 godina postojanja, Akademija je organizovala više od devedeset naučnih skupova, domaćeg i međunarodnog karaktera, izdala preko dvije stotine publikacija i ostvarila saradnju sa više desetina naučnih i obrazovnih institucija u svijetu. Na njenom putu, moći će računati i na resorno ministarstvo – poručeno je sa sastanka.