latinica  ћирилица
05/02/2019 |  16:29 | Autor: SRNA

Uručena Vukova nagrada za 2018. godinu

U Beogradu je danas zaslužnim pojedincima i institucijama uručena 55. Vukova nagrada, koju dodjeljuje Kulturno-prosvjetna zajednica Srbije za izuzetan doprinos razvoju kulture u Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru.
Vukova nagrada - Foto: RTRS
Vukova nagradaFoto: RTRS

Vukovu nagradu za 2018. godinu dobili su narodni umjetnik Predrag Živković Tozovac, filmski umjetnik Božidar Zečević, privrednik i mecena kulture Milutin Ignjatović, muzički umjetnik Smiljka Isaković, vajar i slikar Leposava Milošević Sibinović, kao i vajar, slikar i grafički dizajner Mirko Mrkić Ostroški, prenose beogradski mediji.

Nagrada je pripala i Narodnoj biblioteci "Resavska škola" iz Despotovca, dramskom piscu i režiseru Bratislavu Petkoviću, "Politikinom zabavniku" i profesoru Filološkog fakulteta u Beogradu Bošku Suvajdžiću.

Dobitnici Izuzetne Vukove nagrade su književnik Pero Zubac, Gimnazija u Sremskoj Mitrovici i Poljoprivredna škola sa Domom učenika "Sonja Marinković" u Požarevcu.

U ime nagrađenih obratio se Pero Zubac. "Svi mi smo, uveren sam, radili koliko smo mogli i koliko smo umeli da bar zrnom zlata ili odsjajem srebra doprinesemo narodnoj riznici. Ovo visoko i dragoceno priznanje, nadam se, prihvatamo kao podstrek da istrajemo, koliko možemo i koliko budemo umeli u traganju za smislom stvaranja", poručio je Zubac.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević ocijenio je da je nit koja povezuje sve dosadašnje dobitnike Vukove nagrade smjelost koja se manifestuje u raznim oblicima i u različitim vremenima.

"Svaki od laureata na svoj način imao je hrabrosti da se datom kulturnom i društvenom kontekstu suprotstavi ili u njemu učestvuje svojim originalnim konceptom, da unese promenu i inovaciju u jednoobraznu svakodnevicu. Sama smelost nije dovoljna. Promena iziskuje posvećenost - delanje, otvorenost, činiti nevidljivo vidljivim. Promena zahteva iskru, ali takođe i disciplinu da se odneguje ta iskra", naglasio je Vukosavljević.

Generalni sekretar Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije Živorad Ajdačić rekao je da je Vukovu nagradu do sada ponijelo više od 500 laureata čije bi biografije mogle da uđu u posebnu monografiju znamenitih ličnosti Srbije.