latinica  ћирилица
06/02/2019 |  08:07 ⇒ 10:09 | Autor: RTRS

Sastanak Trampa i Kima 27. i 28. februara u Vijetnamu (FOTO/VIDEO)

Predsjednik SAD Donald Tramp i lider Sjeverne Koreje Kim DŽong Un sastaće se 27. i 28. februara u Vijetnamu, potvrdio je američki predsjednik.
Donald Tramp i Kim DŽong Un, arhiv - Foto: AP
Donald Tramp i Kim DŽong Un, arhivFoto: AP

Tramp je tokom godišnjeg obraćanja Kongresu SAD rekao da je Vašington započeo "novu hrabru diplomatiju" u istorijskom kretanju ka miru na Korejskom poluostrvu.

- Lider Kim i ja sastaćemo se ponovo 27. i 28. februara u Vijetnamu - istakao je Tramp, ali nije pomenuo u kojem gradu.

Američki predsjednik podsjetio je da su se tokom njegovog mandata državljani SAD koji su bili u pritvoru u Sjevernoj Koreji vratili kući, te da je Pjongjang obustavio nuklearne i balističke testove.

- Da ja nisam izabran za predsjednika SAD, sada bismo, prema mom mišljenju, bili u velikom ratu sa Sjevernom Korejom - naglasio je Tramp.

Tramp smatra da ima još dosta posla na denuklearizaciji Korejskog poluostrva, ali i napominje da ima dobar odnos sa Kimom, javio je TASS.

Specijalni predstavnik SAD za Sjevernu Koreju Stiven Bigan stigao je jutros u Pjongjang, kako bi pripremio sastanak dvojice lidera.

Bigan će danas razgovarati sa zvaničnicima Sjeverne Koreje.

Donald Tramp (Foto: AP)

Novi Sporazum o raketama

Američki predsjednik je u godišnjem obraćanju ponovio razloge zbog kojih je Amerika donijela odluku da istupi iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa, optuživši Rusiju za kršenje odredbe tog dokumenta, ali i dodao da bi u budućnosti mogao biti sklopljen novi sporazum za kontrolu naoružanja, koji bi obuhvatio i druge zemlje.

- Prije više decenija SAD su sklopile sporazum sa Rusijom po kojem smo pristali da ograničimo i smanjimo naše raketne mogućnosti. Dok smo mi u potpunosti poštovali sporazum, Rusija ga je više puta prekršila - izjavio je Tramp.

Upravo to je i bio razlog izlaska SAD iz sporazuma, naglasio je on.

Po njegovim riječima, jedna od učesnica novog sporazuma mogla bi biti i Kina.

Donald Tramp (Foto: AFP)

Tramp je u svom obraćanju istakao i da će Amerika promijeniti pristup ratovanju, te da velike zemlje više neće učestvovati u beskonačnim ratovima.   

- Kao kandidat za predsjednika obećao sam novi pristup (ratovima). Velike sile neće voditi beskonačne ratove - rekao je on.

Tramp je izjavio da "glupi ratovi" i partijske istrage mogu omesti ekonomsko čudo u državi.

- Ako treba da bude mir i da vlada zakon (u državi), onda ne treba da bude rata i istraga. To jednostavno ne funkcioniše tako. Mi treba da se ujedinimo unutar države kako bismo pobijedili naše protivnike u inostranstvu - naveo je američki lider.

Donald Tramp (Foto: AP)

Ponovio je da je će napraviti zid na granici sa Meksikom, koji, napominje, neće biti običan betonski zid, nego moderna providna čelična barijera.

- Sada republikanci i demokrate moraju da udruže snage i da se suoče sa velikom nacionalnom krizom. Kongres ima 10 dana da usvoji zakon koji će obezbijediti finansiranje vlade, zaštititi našu domovinu i osigurati južnu granicu. Sada je vrijeme da Kongres pokaže da je Amerika posvećena tome da se stane na put ilegalnoj imigraciji, i da bezobzirne kojote, kartele, dilere droge i trgovce ljudima ostavi bez posla - izjavio je Tramp.

Istovremeno, on je rekao da su legalni migranti bogatstvo američke nacije i da jačaju društvo na bezbroj načina.

- Želim da ljudi dolaze u našu zemlju, ali moraju da ulaze legalno - poručio je američki predsjednik.   

U svom govoru, Tramp se dotakao i stanja u Venecueli. On je izjavio da Vašington podržava venecuelanski narod u njegovoj blagorodnoj težnji za slobodom.

- Osuđujemo surovost režima Madura, čija socijalistička politika je dovela tu naciju koja je nekada bila najbogatija u Јužnoj Aerici do krajnjeg siromaštva i očaja - rekao je on.

On je obećao kongresu da SAD nikad neće biti socijalistička država.

Izvor: SRNA/Sputnjik