latinica  ћирилица
06/02/2019 |  08:42 ⇒ 15:49 | Autor: RTRS

Banjalučki Pravni fakultet važna obrazovna institucija (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je obilježavanju 44. godišnjice rada Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Svečanosti, na kojoj je promovisano 130 magistara pravnih nauka, mastera prava i diplomiranih pravnika, prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar pravde Anton Kasipović.

Željka Cvijanović i Radovan Višković (Foto: SRNA)

Predsjednica Srpske je rekla da je Pravni fakultet važna obrazovna institucija i da je 21. vijek vijek znanja, a da znanja nema bez jakog obrazovanja.

- Vlada će kao i u prethodnom periodu stajati na usluzi i sarađivati sa Univerzitetom na procesu modernizacije nastavnog procesa i unapređenja uslova studiranja - poručila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je cilj stvaranje boljih uslova za studiranje.

- U prethodnom periodu smo u visoko obrazovanje uložili 110 miliona KM, a 45 miliona KM u Univerzitet u Banjaluci. To je podrazumijevalo izgradnju novih fakulteta, adaptaciju, sanaciju i rekonstrukciju postojećih objekata, izgradnju novih studentskih domova i slično. To je velika finansijska aktivnost i to će biti nastavljeno - poručila je Cvijanovićeva.

Dekan Pravnog fakulteta Željko Mirjanić rekao je da pravni fakultet u svakoj zemlji ima značajnu funkciju na planu obrazovanja kadra i pomoći privredi posredstvom izrade zakona i ostalih akata.

- Institucije Srpske mogu računati na ovaj fakultet u mjeri u kojoj to bude trebalo. Ovaj fakultet ima budućnost i cilj je da se pravni fakulteti u Srpskoj stave na raspolaganje institucijama, jer mogu svojim znanjem pomoći razvoj Republike - poručio je Mirjanić.

Banjalučki Pravni fakultet obilježava 44 godine (Foto: SRNA)

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da je Pravni fakultet reprezentativna članica Univerziteta u Banjaluci i, uz Ekonomski fakultet, predstavlja jednu od institucija sa najvećim brojem studenata.

Student generacije Pravnog fakulteta Milica Ristić rekla je da joj je čast što je sa prosjekom 9,62 završila taj fakultet, te je izrazila nadu da će, zajedno sa kolegama, nastaviti svoj put i usavršavanje u Srpskoj.

Povezane vijesti:

Banjaluka: 44 godine Pravnog i Ekonomskog fakulteta