latinica  ћирилица
06/02/2019 |  10:02 ⇒ 10:07 | Autor: RTRS

Drecun: Izvještaj Guteresa - politička prepreka Prištini

Novi izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o Kosmetu opisuje realno stanje, ukazuje da je situacija loša, i ti izvještaji su jedna od najvećih političkih prepreka na međunarodnom planu da Priština pokuša da dovrši potpuno etničko čišćenje srpskog naroda i onemogući bilo kakav dogovor sa Beogradom, navodi predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.
Milovan Drecun - Foto: Novosti.rs
Milovan DrecunFoto: Novosti.rs

Drecun kaže da se Priština kreće u smjeru koji je definisala vlast u Tirani i podsjeća na izjavu albanskog premijera Edija Rame "da će se Kosovo i Albanija ujediniti".

"Zato je ovaj izvještaj brana takvim stvarima. U posljednje vrijeme to su prilično uravnoteženi izvještaji", rekao je Drecun za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo da izvještaj govori da je situacija loša i da samoproglašeno Kosovo nije ostvarilo nikakav napredak, te istakao da je Kosovo "crna rupa" Evrope zbog organizovanog kriminala, radikalnog islamizma, nezaposlenosti i korupcije.

Povodom neizvjesnosti da li će na sutrašnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN sutra u Njojorku biti rasprave o Kosmetu, Drecun kaže da tu temu sa dnevnog reda pokušavaju da skinu pojedine vodeće države koje žele da prikažu lažnu sliku o Kosmetu, a čime ohrabruju Prištinu.

"Da se ne raspravlja ili da se rijetko govori o tome, oni smatraju da je to završena priča, da je to država, da je tamo napredak evidentan", dodao je Drecun.

Guteres je juče poručio da je zabrinut zbog pojačanih tenzija između Beograda i Prištine, posebno na sjeveru Kosova i Metohije, i pozvao lidere obje strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli dodatno ugroziti stanje na terenu.

"Tenzije između Beograda i Prištine nastavile su da rastu i negativno utiču na mogućnost produktivnog dijaloga", navedeno je u novom, tromjesečnom Guteresovom izvještaju o situaciji na Kosmetu.