latinica  ћирилица
06/02/2019 |  10:22 ⇒ 10:27 | Autor: TANЈUG

Film Ivana Markovića i Vu Linfenga na Berlinaleu

Novi film autora Ivana Markovića i Vu Linfenga "Od sutra počinjem da" biće premijerno prikazan na 69. Berlinskom festivalu, u programu Forum, saopštio je Filmski centar Srbije.
Film "Od sutra počinjem da" premijerno na Berlinskom filmskom festivalu (Foto: FCS) -
Film "Od sutra počinjem da" premijerno na Berlinskom filmskom festivalu (Foto: FCS)

Kombinujujući igrane i dokumentarne elemente, film prati svakodnevnicu migrantskog radnika u Pekingu. Uz minimalna sredstva i s malom ekipom, film je snimljen prošlog ljeta u kineskoj prestonici i predstavlja njemačko-kinesko-srpsku koprodukciju.

Ovo je prvo dugometražno ostvarenje autora koji su prethodno zajedno realizovali kratki film "Bijela ptica", takođe premijerno prikazan na Berlinskom festivalu 2016, u sekciji kratki filmovi. Ivan Marković i Vu Linfeng potpisuju i produkciju filma, a na scenariju su sarađivali sa dramskom spisateljicom Tanjom Šljivar.

Ovaj film prati dnevni ritam migranta u Pekingu i oslikava stanje rastrzanosti između želja i mogućnosti.

Poput miliona Kineza koji migriraju iz ruralnih sredina u velike gradove u nadi da će osigurati bolju budućnost, protagonista filma Li je zarobljen u dnevnoj radnoj rutini, bez izgleda da je promijeni. Istovremeno, grad u kome živi neprestano raste, razvija se i postaje sve dalji od njega, kao obilje mogućnosti koje nikad neće moći da istraži.

Film kombinuje igrane i dokumentarne elemente. Sniman je na autentičnim lokacijama sa neprofesionalnim glumcima koji pripadaju portretisanom miljeu. Kroz intimni fokus na glavnog protagonistu, film posmatra odnos između pojedinca, grupe i arhitekture u urbanoj sredini.

U glavnoj konkurenciji ovogodišnjeg Berlinala naći će se i film "Bila sam kod kuće" rediteljke Angele Šanelek.