latinica  ћирилица
06/02/2019 |  12:35 ⇒ 21:28 | Autor: SRNA

Višković: Vlada će prihvatiti rješenja sindikata i poslodavaca

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da su izmjene Zakona o radu u planu za ovu godinu i da će Vlada prihvatiti rješenje koje ponude sindikat i poslodavci.

- Zakon o radu mora se mijenjati u nekim tehničkim detaljima, ali se neće napraviti neki značajniji iskorak - rekao je Višković novinarima u Banjaluci,  komentarišući efekte Zakona o radu, koji je usvojen prije tri godine.

On je najavio da će već sutra na sjednici Vlade biti usvojen program rada Vlade koji će biti dostavljen Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- Nerealno je očekivati da se oni /sindikat i poslodavci/ dogovore, ali je isto tako nerealno i da svu odgovornost prebace na Vladu - rekao je Višković.

On je dodao da nezadovoljstvo dolazi sa obje strane, a onda, rekao je, Vlada treba da se opredijeli između jednih ili drugih.

- Pri donošenju Zakona o radu tražilo se kompromisno rješenje koje će zadovoljiti obje strane, te im i predlažem da se dogovore i kako se dogovore Vlada će prihvatiti takvo rješenje - rekao je Višković.

On je naglasio da će se Vlada ponašati kao i do sada, te će pokušati naći "zlatnu sredinu", jer očigledno nema kompromisa i dogovora, već se radi, kako je rekao, o dva suprotstavljena tabora sa dijametralno suprotnim mišljenjima gdje se Vlada stalno pojavljuje u ulozi arbitra.

Višković je podsjetio da se sindikat i poslodavci nisu mogli dogovoriti ni o najnižoj plati u Srpskoj, pa su i to prebacili na Vladu Srpske.