latinica  ћирилица
06/02/2019 |  13:25 ⇒ 21:31 | Autor: RTRS

Stečeni uslovi za izradu dokumentacije za izgradnju auto-puta od Kuzmina do Bijeljine

Stekli su se uslovi da se krene u izradu prostorno - planske dokumentacije za izgradnju auto-puta od Kuzmina do Bijeljine, a naredni korak je iznalaženje finansijskih sredstava i traženje partnera, saopšteno je nakon sastanka direktora Auto-puteva Republike Srpske Dušana Topića i predstavnika Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske sa čelnicima Gradske uprave Bijeljina.

Prijedlog Gradske uprave Bijeljina jeste da već postojeća trasa auto-puta iz Banjaluke preko Brčkog i Bijeljine preko Drine bude osnova za budući auto-put, a da jedan krak ide do Rače - preko Save prema Kuzminu .On bi bio spojna tačka sa autoputem prema Beogradu .

- Naišli smo na razumijevanje, imamo puno aduta da to bude ta trasa autoputa. Budući autoput bi značio puno za naš grad i spajanje Banjaluke i Beograda što je dobro za sve, rekao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Јoš 2014. je urađena planska i studijska dokumentacija za dio auto-puta Brčko -Bijeljina do rijeke Drine.Sada će biti dodan i alternativni pravac, preko Save .

- U perspektivi imaćemo dva prelaska u Srbiju - auto-putem jedan preko Save, jedan preko Drine, jedan u Rači, jedan u zoni Pavlovića ćuprije prema Badovincima, dodao je Topić.

U planskoj dokumentaciji ostaju oba pravca, a plan i dinamika izgradnje zavisiće od dogovora sa kolegama iz Srbije. Nakon izrade studije i projektne dokumentacije krenuće se u iznalaženje finansijskih sredstava .

- Kontakte imamo sa nekim kineskim partnerima i u međuvremenu smo razradili veoma dobar model finansiranja što putem koncesija, što putem kreditnog aranžmana. Voljeli bi da to bude model koncesije. Pred nama je da radimo na tome, smatra Topić.

Do sredine ove godine očekuju se konkretni podaci i ozbiljniji pregovori sa odabranim partnerima. Prema gruboj procjeni iz 2014. za izgradnju 31-og kilometra auto-puta od granice Brčko distrikta do Drine potrebno je 240 miliona evra.