latinica  ћирилица
06/02/2019 |  13:33 ⇒ 13:44 | Autor: SRNA

Skupštini dostavljen prijedlog za postupak razrješenja Đukanovića

Demokratski front dostavio je Skupštini Crne Gore prijedlog da pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića zbog povrede više odredaba Ustava te zemlje.
Milo Đukanović - Foto: SRNA
Milo ĐukanovićFoto: SRNA

Iz DF-a su naveli nekoliko obrazloženja zbog kojih je neophodno pokrenuti postupak razrješenja Đukanovića, među kojima je i ono da direktno ili preko posrednika utiče na sudske procese, a kao primjer navedeni su predmeti "Državni udar" i "Pranje novca".

Oni ukazuju da je "Crna Gora u formalnom i pravnom smislu partijsko-privatna država Mila Đukanovića i DPS-a".

Iz DF-a ističu da Đukanović ima direktan uticaj na sve institucije sistema, čime je izbrisao granice podjele na tri grane vlasti, prenose crnogorski mediji.

U obrazloženju DF-a napominje se da je predsjednik države izašao iz okvira svojih ustavnih nadležnosti, direktno se miješajući u nadležnosti ostalih grana vlasti i institucija.

"On je povrijedio sve odredbe Ustava koje garantuju vladavinu prava. Odredbe Ustava Crne Gore, u tačkama od jedan do pet, koje je povrijedio Đukanović, su: Sud, predsjednik Crne Gore, Skupština Crne Gore, Vlada Crne Gore, državno tužilaštvo", navodi se, između ostalog, u obrazloženju DF-a.