latinica  ћирилица
06/02/2019 |  13:57 | Autor: RTRS

Prva STEM Akademija u Republici Srpskoj

Učenici osnovnih i srednjih škola u Banjaluci prvi put u toku školovanja imaju priliku da pohađaju četveromjesečnu STEM Akademiju u Republici Srpskoj.
Prva STEM Akademija u Republici Srpskoj - Foto: RTRS
Prva STEM Akademija u Republici SrpskojFoto: RTRS

STEM je popularna skraćenica na engleskom jeziku za Science, Technology, Engineering and Mathematics (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) i predstavlja integraciju navedenih disciplina u jedinstven model učenja, koji se temelji na stvarnim interakcijama, razvoju kreativnih potencijala, gdje djeca mogu da proniknu u logiku pojava oko sebe, da shvate njihovu međusobnu povezanost i uzajamno djelovanje.

Polaznici mini STEM Akademije imaće priliku da krenu na uzbudljivu i dinamičnu vožnju STEM rolerkosterom, kroz upotrebu savremenih eksperimenata, virtuelnih simulacija, pametnih tabli, 3D printera, robota opremljenih različitim senzorima, te da na kraju programa učestvuju u pravim inženjerskim poduhvatima, tj. grupnom radu na razvoju projekta i pronalaženju rješenja za kompleksne probleme.

Mini STEM Akademija predstavlja jedinstveni obrazovni program koji je prava nadopuna na redovno školovanje, koji će polaznike provesti kroz niz STEM predmeta (programiranje, robotika, elektronika, veb i grafički dizajn, veb razvoj, fotografija) i kombinovati ih sa osnovama savremene fizike i matematike, kako bi u potpunosti shvatili kako funkcionišu moderne tehnologije.

Nastava mini STEM Akademije zasniva se na metodama i principima otvorenog učenja, obrnutih učionica - flipped classrooms aktivnog učenja kroz greške i igru, te kroz seriju interesantnih radionica, logičkih mozgalica i naučnih eksperimenata.

Pored tehničkih znanja, polaznici će savladati i osnovne prezentacione i komunikacijske vještine.

Progres polaznika će biti praćen kroz evaluaciju savladanog gradiva, individualnog angažovanja i ličnog zadovoljstva. Na kraju STEM putovanja polaznici će dobiti diplome mini STEM Akademije.

Prva mini STEM Akademija u Republici Srpskoj kreće od 18. februara, a realizovaće se u ROBOKIDS edukativnom centru, u savremeno opremljenim učionicama sa najnovijom računarskom opermom i kroz upotrebu licencovanih setova za robotiku, elektroniku i 3D print.

- Svjesni činjenice da živimo u vremenu ekspanzije naučno-tehnoloških izuma i dostignuća, težimo da osiguramo učešće naših građana u procesu kreativnog stvaralaštva, te da ih pomjerimo iz uloge pasivnih posmatrača. Upotrebom savremenih tehnologija, ulaganjem u kvalitetnu edukaciju naših sugrađana, te ohrabrivanjem učenika da se bave STEM disciplinama, vjerujemo da naša država u skorijoj budućnosti može da podari svijetu jednog novog Nikolu Teslu, Alberta Ajnštajna ili Bila Gejtsa - poručuju iz ROBOKIDS edukativnog centra.

O STEM Akademiji možete se informisati na sajtu www.robokids.xyz