latinica  ћирилица
06/02/2019 |  14:30 ⇒ 15:47 | Autor: SRNA

Riješen problem Fakulteta fizičkog vaspitanja na Palama

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je danas da je riješen problem obustave rada Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta na Palama, poručivši da studenti i nastavni proces ne smiju da trpe zbog nesuglasica pojedinih dekana Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
Srđan Rajčević - Foto: RTRS
Srđan RajčevićFoto: RTRS

Rajčević je rekao novinarima u Banjaluci da je intervenisao odmah po saznanju da je dekan Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Istočnom Sarajevu uzeo sebi za pravo da obustavi rad te ustanove.

- Tražio sam od rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu i dekana da rad Fakulteta fizičkog vaspitanja bude odblokiran i nastavljen nastavni proces. Resorno ministarstvo ovakve pojave više neće dozvoljavati. Odlučni smo da to spriječimo - rekao je Rajčević.

On je naglasio da je ovo prvi i jedini put da će ovako reagovati.

- Bojim se da, svaki drugi put kada se budu dešavale ovakve situacije, to neće biti dobro po one koji ih uzrokuju - naveo je Rajčević.

Dekan Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Borislav Cicović danas je u izjavi Srni rekao da je juče bio primoran da obustavi rad ove ustanove jer su dekani Ekonomskog i Pravnog fakulteta, čije prostorije koristi i ovaj fakultet, isključili struju i zaključali učionice.

Cicović je rekao da je struja, nakon intervencije ministra Rajčevića, uključena u dijelu zgrade Ekonomskog fakulteta koji koristi Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta.

On navodi da su zgrade univerzitetske, ali se, nažalost, pojedinci ponašaju kao da su privatne.

- Oni kažu to je njihovo, to nije univerzitetsko. Tu postoje prazni spratovi, ima prostora za još dva fakulteta, a na mene vrše pritisak da tražim 10 miliona od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika za gradnju zgrade za Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta - kaže Cicović i dodaje da se skoro dvije godine bori sa ovim.

On navodi da problem postoji sa dekanima oba fakulteta, i Pravnog i Ekonomskog, jer kada jedan isključi struju, za pola sata isključi i drugi, te dodaje da se sve ovo dešava zbog toga što nije htio da potpiše sporazum o plaćanju troškova koji su mu ponudili dekani druga dva fakulteta.

- Oni napišu sporazum i kažu - moraš da potpišeš. To je ultimatum. Ovdje nije toliko riječ o plaćanju troškova, jer sam rekao da ću plaćati. U zgradama postoji prazan prostor koji je zaključan, a koji ne dozvoljavaju da koristi Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta. Ovo je sramota, jer su ovo zgrade Univerziteta, studenata. Zbog čega da oni trpe? - pita Cicović.

On kaže da Stevo Pašalić nije htio da reaguje kao rektor Univerziteta, iako ga je molio da pomogne.

Cicović smatra da bi bilo drugačije da je novoimenovani rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Branko Krsmanović preuzeo funkciju.

On je dodao da će sutra ujutro biti održan sastanak u Rektoratu kojem bi trebalo da, osim rektora i prorektora, prisustvuju dekani Ekonomskog, Pravnog i Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i načelnik opštine Pale Boško Јugović.