latinica  ћирилица
06/02/2019 |  15:37 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Banjaluka: Voda skuplja za 0,11 KM po metru kubnom

Skupština grada Banjaluka usvojila je odluku kojom se odobrava poskupljenje vode za 0,11 KM po kubnom metru , uz uvođenje naknade za fiksno mjerno mjesto, u zavisnosti od profila vodomjera. Opravdanje za povećanje cijene jesu troškovi održavanja vodovodne mreže.

Direktor "Vodovoda" Zoran Popović rekao je da je ovo preduzeće u toku protekle dvije godine preuzelo sve seoske vodovode na održavanje, čime je došlo do povećanja troškova poslovanja, a da tek slijedi preuzimanje fabrike vode "Crno vrelo".

Gradonačelnik Banjaluke kaže da je povećanje cijene nepopularan potez, ali da postoji mnogo razloga za ovakvu odluku.

- Cijena vode nije dugo mijenjana, a, osim toga, krajem 2016. godine smo sve seoske vodovode, što je nekoliko stotina kilometara vodovodne mreže, dodijelili gradskom vodovodu na upravljanje i održavanje. Ta mreža je u vrlo lošem stanju, sa malim brojem potrošača, jer je područje razuđeno, i malom naplatom - rekao je Radojičić.

Mada nije znao da odgovori kolika je cijena vode u Banjaluci poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković predao je peticiju protiv povećanja cijene vode koju je, kaže, potpisalo više od 3.000 građana. Banjaluka, ističe, ne bi trebalo da se ugleda na ostale gradove, poput Bijeljine, gdje je voda skuplja, nego da bude primjer drugima.

- Banjaluka je parametar za druge gradove. Ako me pitate da li bi trebalo da voda u Bijeljini bude skuplja tri puta, ne treba, istakao je Stanivuković.

Gradonačelnik kaže da potpisivanje peticije nije urađeno u skladu sa zakonom, i da je pitanje da li je prikupljeno i 3.000 potpisa, kao što tvrdi Stanivuković.

- To što je opozicija kampanju i potpisivanje peticije organizovala na nekoliko mjesta, uglavnom bez dozvole, i skupila samo 3.000 potpisa, govori o tome koliki je to fijasko bio", naglasio je Radojičić.

Odlukom Skupštine grada "Vodovod" Banjaluka postao je tako regionalni vodovod, što je, u svakom slučaju, povećalo troškove.

Direktor "Vododovoda" Zoran Popović rekao je da je ovo preduzeće u toku protekle dvije godine preuzelo sve seoske vodovode na održavanje, čime je došlo do povećanja troškova poslovanja, a da tek slijedi preuzimanje fabrike vode "Crno vrelo".

"Seoski vodovodi su jako komplikovani sistemi, sa nekoliko prepumpavanja vode, što iziskuje veliku potrošnju struje. Nalazimo se među 10 najvećih potrošača struje u Republici Srpskoj, sa godišnjom potrošnjom od 2,5 miliona KM, a preuzimanjem seoskih vodovoda taj trošak nam se povećao za oko 600.000 KM", rekao je Popović novinarima.

Podstaknuti stavom ministra inostranih poslova Igora Crnatka o članstvu Bih u NATO pojedini odbornici grada Banjaluka napravili su i svojevrstan performans sa šljemovima na glavi na kojima piše "Crnadak - put u NATO prioritet", aludirajući na njegov stav iznesen tokom konferencije o NATO-u, u Podgorici 25. januara.