latinica  ћирилица
06/02/2019 |  16:11 | Autor: SRNA

Saslušan bivši komandant terorističke OVK Sulejman Selimi

Bivši komandant Glavnog štaba terorističke OVK Sulejman Selimi zvani Sultan saslušan je danas u Prištini u svojstvu osumnjičenog za zločine nad Srbima počinjene od 1. januara 1998. do kraja 2000. godine na Kosmetu.

Njegov advokat Tom Gaši izjavio je novinarima da je Selimija u prostorijama Euleksa saslušao tužilac iz Suda u Hagu.

"U interesu daljeg postupka, a poštujući pravilnik o radu Specijalnog suda u Hagu pred kojim će biti suđeno okrivljenima za zločine počinjene od 1998. do kraja 2000. godine, ne mogu saopštiti više detalja", rekao je Gaši.

On kaže da je uvjeren da nema pravnog osnova za podizanje optužnice protiv Selimija.

Saslušanje, koje je počelo u 9.00 časova, trajalo je više sati.

Selimi je juče potvrdio da će naredne sedmice biti saslušan u Specijalnom sudu za zločine OVK u Hagu. On je novinarima u Prištini izjavio da je iz Specijalnog tužilaštva pozvana kancelarija njegovog advokata, te da ne zna zbog čega će biti ispitivan.

Selimi je trebalo da bude prvi pripadnik OVK kojeg je Specijalno tužilaštvo pozvalo radi davanja izjave, ali je sredinom januara dobio potvrdu ljekara o obaveznom bolničkom liječenju.

U međuvremenu je pušten na slobodu iz zatvora u kome je odslužio dvije trećine sedmogodišnje kazne izrečene u predmetu "Drenica dva" za zločine počinjene u rejonu Srbice tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj imenovao je Selimija za svog političkog savjetnika.