latinica  ћирилица
06/02/2019 |  17:47 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Udruženje sudskih tumača Srpske: Diskriminacija dostigla vrhunac

Ni najpovoljnije ponude na tenderima, ni presude Suda BiH u korist Udruženja sudskih tumača Republike Srpske ovom subjektu nisu omogućile dobijanje poslova javnih nabavki.

U Udruženju tvrde da je diskriminacija dostigla vrhunac kad im je, suprotno presudi Suda BiH, onemogućeno čak i da preuzimaju tendersku dokumentaciju.

Problemi za Udruženje sudskih tumača Republike Srpske, počeli su kad su na tender Ministarstva pravde BiH poslali najpovoljniju ponudu. Tvrde da ih je tad pozvao predstavnik konkurentske Agencije "Libar" iz Ljubuškog i, prijeteći, tražio da se povuku.

"Libar" je potom uložio prigovor i, kao drugoplasirani, dobio posao jer je BH Kancelarija za razmatranje žalbi saopštila da Udruženje nema pravo da učestvuje u javnim nabavkama. Udruženje sudskih tumača je, potom, zatražilo sudsku zaštitu i nastavilo slati ponude na tendere.

- U međuvremenu smo dobili sedam pravosnažnih presuda Suda BiH koje jasno kažu da je došlo do diskriminacije i da udruženja mogu da se bave srodnim djelatnostima, rekao je Igor Prerad, predsjednik Udruženja sudskih tumača Republike Srpske.

Prerad tvrdi da Agencija za javne nabavke BiH, ne samo da nije ispoštovala presudu, nego je uklonila šifru Udruženja sudskih tumača sa portala javnih nabavki i, tako mu onemogućila i da preuzima tendersku dokumentaciju.

- Kancelarija za razmatranje žalbi ne želi da sprovede tu odluku Suda i u ponovljenim postupcima postupa suprotno odluci Suda, čak izričito obrazlažu da je stav Suda pogrešan, istakao je Nemanja Šikman, stručni saradnik Advokatske kancelarije "Baroš".

Stav da Udruženje sudskih tumača, navodno, nema pravo na profitabilne poslove, Agencija za javne nabavke BiH ponovila je i u odgovoru na naše pitanje.

- Do brisanja Udruženja sudskih tumača sa portala došlo je na osnovu mišljenja nadležnih ministarstava, da udruženja ne mogu biti ponuđači u postupcima javnih nabavki, odnosno ne mogu ostvarivati finansijski interes.
Sve dok Agencija ne dobije eksplicitan nalog suda da udruženjima omogući registraciju na portalu, to nije moguće učiniti, navode iz Agencije.

Slične argumente navode i iz Agencije "Libar". Uz to, odbacuju optužbe da su prijetili Igoru Preradu.

U Udruženju, kojim Prerad rukovodi, kažu da će od institucija Republike Srpske tražiti političku zaštitu. Samo to im je, ističu, preostalo kako bi agenciju i komisiju primorali da postupaju po presudama.

- Ako se oni obrate Vladi, mi ćemo tražiti, napisati molbu, zovite je kako hoćete, preporuku ili zahtjev tim institucijama da te procedure promijene, naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Srpske.

Pravni zastupnici Udruženja sudskih tumača upozoravaju da bi i građani mogli pretrpjeti štetu jer će sudski i troškovi ponavljanja upravnih postupaka, kao i izgubljena dobit Udruženja, koju će, kako kažu lako dokazati, biti nadoknađeni iz budžeta.