latinica  ћирилица
06/02/2019 |  21:27 | Autor: SRNA

Stranke iz Srpske jedinstveno da kreiraju politiku na nivou BiH

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da je stav srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o neophodnosti jedinstva političkih stranaka iz Republike Srpske na nivou BiH okvir u kojem u budućnosti treba nastaviti kreirati politiku na zajedničkom nivou.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je rekao da je uvjeren da će se SDS i PDP odazvati pozivu SNSD-a o zajedničkom nastupu na nivou BiH.

Izrazivši očekivanje da će organi SNSD-a uskoro definisati kalendar sastanaka sa predstavnicima SDS-a i PDP-a o zajedničkom nastupu na nivou BiH, Košarac, koji je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, rekao je da je rano govoriti o detaljima sastanka i dnevnom redu.

On je istakao važnost otvaranja dijaloga i nastavljanja definisanja u institucijama Republike Srpske politika njenih predstavnika na zajedničkom nivou vlasti.

Košarac je naveo da se i tokom prethodne četiri godine jasna politika SNSD-a i institucija Republike Srpske bazirala na poštovanju Ustava Srpske i prakse da se u institucijama Republike Srpske definiše mapa kretanja kada je riječ o vlasti na nivou BiH.

"Taj poziv bio je neprestano otvoren jer smatramo da je važno da svi predstavnici Republike Srpske, prije nego što se bilo šta pokrene na zajedničkom nivou, definišu politike, politička kretanja i stavove u institucijama Republike Srpske", rekao je Košarac za portal "Vijesti".

Prema njegovim riječima, Republika Srpska najviše je zaštićena i najbolje organizovana kada postoji zajedničko političko djelovanja njenih predstavnika na nivou BiH.

"Smatram da je važno početi proizvoditi takvu vrstu političke klime da je potrebno definisati buduća kretanja predstavnika Republike Srpske na zajedničkom nivou, bez obzira na različita politička stajališta određenih političkih stranaka, uz uvažavanje i poštovanje stavova i odluka institucija Srpske", naglasio je Košarac.

On je rekao da očekuje da će predmet razgovora sa SDS-om i PDP-om biti i konkretna uloga ovih stranaka u izvršnim organima vlasti, ali nije želio prejudicirati bilo kakvu vrstu rješenja.

Košarac je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su se sve političke partije iz Srpske odazvale pozivu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika povodom inicijative SDA o ocjeni ustavnosti imena Republike Srpske.

"Nedavno smo imali taj sastanak i raduje me što su se predstavnici tzv. Saveza za promjene odazvali pozivu", zaključio je Košarac.