latinica  ћирилица
07/02/2019 |  11:16 ⇒ 12:40 | Autor: RTRS

"Dani Marka Markovića" u Zvorniku

Promocijom knjige "Neviđena Srbija", autora Vlade Arsića, u zvorničkoj Narodnoj biblioteci otvorena je trodnevna manifestacija "Dani Marka Markovića". Manifestacija je posvećena najznačajnijem zvorničkom književniku svih vremena, autoru zbirke pripovjedaka "Kriva Drina" i ličnosti koja je dala nemjerljiv doprinos kulturnom životu Srpske i BiH.

"Neviđena Srbija" je knjiga koja je nastala spontano, bez namjere da se ikada ukoriči i po samom priznanju autora, mogla bi da se opiše kao rubrika vjerovali ili ne. Riječ je o 90 urnebesnih priča iz srpske istorije, koje obuhvataju sve istorijske periode i geografske predjele.

- Cilj je da malo naučimo o sebi, svom rodu i svojoj zemlji. Mi vrlo dobro poznajemo i Hurgadu i Dubai i Grčku i Španiju, a toliko toga o Srbiji, pa u krajnjem slučaju i o Republici Srpskoj prolazimo, a da ne znamo. Ne znamo čak gde je Pešter, gdje Homolje, to je sve nešto maglovito - priča Vlada Arsić, pisac i novinar.

Opšti utisak je da Zvorničani veoma malo znaju Markoviću. S ciljem da afirmiše njegov lik i djelo, Narodna biblioteka odlučila je da organizuje "Dane Marka Markovića".

- Logično da se pokrene iz biblioteke i da biblioteka bude nosilac tako značajne priče. Čini mi se da je Marko Marković neko ko će na pravi način biti ličnost kroz koju ćemo graditi neku priču o Zvorniku i da Zvornik ima onako bogatu tradiciju kada je kultura i pisana riječ u pitanju - istakla je Nega Stjepanović, direktorka Narodne biblioteke i Muzejske zbirke Zvornik.

U okviru manifestacije biće održana i tribina pod nazivom "Šta Zvornik duguje Marku Markoviću", ali i predavanje profesora Mile Lompara na temu "Srpski kulturni obrazac nekad i danas".