latinica  ћирилица
07/02/2019 |  15:38 | Autor: SRNA

Izgradnja gasovoda "Turski tok" početkom aprila

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da se može očekivati da izgradnja gasovoda kroz Srbiju, koji bi bio dio "Turskog toka", počne krajem marta ili početkom aprila.
Aleksandar Antić - Foto: TANЈUG
Aleksandar AntićFoto: TANЈUG

Antić je poslije sjednice Odbora Skupštine Srbije za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, rekao da Srbija radi u skladu sa energetskim direktivama i dodao da će Srbija ispoštovati sve korake koji se tiču obavezujućeg zakupa kapaciteta i investicione odluke.

On je izjavio novinarima da Srbija napreduje i da je lider u ispunjavanju svih energetskih direktiva, te da je ključno da prođe kroz čitav delikatni proces energetske tranzicije i da obezbijedi energetsku sigurnost.

Povodom ocjene Energetske zajednice da "era uglja polako odlazi", Antić je rekao da Srbija ima suvereno pravo da iskoristi svoje resurse uglja kojima raspolaže, uz uvođenje obnovljivih izvora energije u većoj mjeri, koje preporučuje Energetska zajednica.

On je ponovio da će do 2020. godine Srbija ispuniti cilj da ima novih 600 megavata iz obnovljivih izvora.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Јanez Kopač, koji je prisustvovao sjednici Odbora, rekao je da uslovi Energetske zajednice za srpsko preduzeće "Gastrans" ne mogu ugroziti izgradnju "Turskog toka" kroz Srbiju.

On je naveo da se ti uslovi odnose uglavnom na otvaranje kapaciteta za konkurenciju na gasovodu na bugarsko-srpskoj granici i na srpsko-mađarskoj granici /na trasi kuda će prolaziti gasovod "Turski tok"/, kao i unutar same Srbije, gdje će ovaj gasovod biti priključen.

"Mislim da to nisu pretjerani uslovi koji bi ugrozili izgradnju gasovoda. Tako da sam pozitivan", istakao je Kopač, koji je članovima skupštinskog Odbora predstavio godišnji izvještaj Energetske zajednice o napretku Srbije u oblasti energetike.

Kopač je rekao da "era uglja polako odlazi" i da EU ide kao dekarbonizaciji, odnosno prestanku upotrebe fosilnih goriva u energetici.

On je napomenuo da u EU postoji plan za čisti energetski paket koji obuhvata nove obnovljive izvore energije, enegetsku efikasnost i energetsko-klimatsku oblast.

"To donosi velike promjene i tražiće puno neprijatnih koraka", rekao je Kopač.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović na sjednici Odbora rekao je da ne vidi nijednu primjedbu Energetske zajednice koja može da stopira projekat "Turskog toka", te da bi izgradnja ovog gasovoda trebalo da bude završena do 15. decembra.

Bajatović je rekao da se mišljenje Srbije ne razlikuje od mišljenja Energetske zajednice o pitanju energetske bezbjednosti i potrebe da postoji takva infrastruktura namijenjena prije svega jugoistočnoj Evropi, ali da različito gledaju na pitanje konkurencije.

"Ne gledamo isto na to, sve mere koje je tražila Energetska zajednica su legitimne, ne vidim nijednu primedbu koja može da stopira projekat `Turskog toka`", rekao je Bajatović, dodajući da je siguran da će srpska Agencija za energetiku donijeti pozitivno rješenje za izgradnju gasne interkonekcije, te da će projekat izgradnje "Turskog toka" biti realizovan.

Bajatović je naveo da je Srbija, sa partnerima, spremna za izgradnju ovog projekta i prvih 300 miliona evra je obezbijeđeno, kao i dodatno finansiranje u prvom koraku, a u drugom će biti klasično projektno finansiranje. /