latinica  ћирилица
07/02/2019 |  15:48 ⇒ 18:22 | Autor: RTRS

Sutra okrugli sto o stanju u oblasti drvoprerade i šumarstva

Analiza stanja i odnosabiće u oblasti drvoprerade i šumarstva biće tema okruglog stola, koji će biti održan sutra u Vladi Republike Srpske. Cilj sastanka je da se sveobuhvatno sagledaju odnosi šumarstva sa drvoprerađivačima, i donesu prijedlozi i zaključci koji će dodatno unaprijediti proizvodnju u Srpskoj.

U Vladi su opredijeljeni da za svu raspoloživu sječivu drvnu masu ugovore potpišu sa domaćim drvoprerađivačima. Ti ugovori, smatraju u Privrednoj komori Republike Srpske, trebalo bi da budu potpisisani na duži period sa garantovanim količinama sirovine.

"Planirali smo da u ovoj godini potpišemo petogodišnje ugovore sa strateškim važnim drvoprerađivačima, koji će biti još jedna dodatna garancija za snadbdijevanje u narednom periodu", izjavio je Goran Zubić, pomoćnik za šumarstvo i lovstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. 

U interesu svih je da se isporuči i dobije dovoljno sortimenata, ističu u Privrednoj komori, i dodaju da postoji određena dinamika koje je već postavljena, tako što se obaveze koje su preuzete ugovorom u potpunosti realizuju i da se zaključuju u visini sječivog etata.

Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori Republike Srpske, kaže da se ugovori zaključuju u visini količina kojim se raspolažu u Šumama Srpske, u visini plana sječivog eteta, plana proizvodnje u šumarstvu, te da se ne prave ugovori u većim količinama nego što jeste.

Iz Vlad poručuju da će insistirati na tome da ЈP Šumarstva ide u pravcu novog integralnog sistema koji treba u potpunosti da obezbijedi potpunu kontrolu, nadzor i monitoring nad poslovanjem javnog preduzeća u svim segmentima, kako u proizvodnji tako i u finansijskom poslovanju.