latinica  ћирилица
08/02/2019 |  07:59 ⇒ 12:10 | Autor: sputniknews.com

SB UN Prištini: Ukinite takse na robu iz Srbije i BiH

Tokom još jedne rasprave o tromjesečnom Izvještaju Unmika o stanju na Kosovu i Metohiji, koja je sinoć održana uprkos prethodnom protivljenju jednog broja članica Savjeta bezbjednosti UN, prištinske institucije su jednoglasno pozvane da ukinu stopostotno nametnute takse na proizvode iz Srbije i BiH.
Savjet bezbjednosti UN-a (Foto: https://pbs.twimg.com) -
Savjet bezbjednosti UN-a (Foto: https://pbs.twimg.com)

Različite stavove, međutim, članice su iznijele kada je riječ o budućoj dinamici održavanja sjednica na temu situacije na Kosovu i Metohiji.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja rekao je da Rusija dijeli zabrinutost sa Srbijom zbog ozbiljnosti situacije sa Kosovom.

On je ambasadorki tzv. Kosova Vljori Čitaku, koja je ovaj sastanak nazvala šaradom, rekao da, ako tako misli, nije bila u obavezi da dođe, iako je pozvana.

Dodao je da Rusija ne prihvata da se Kosovo skine sa dnevnog reda SB UN, te da treba da bude pod stalnom kontrolom ovog tijela, jer je situacija nestabilna i svakog ternutka može da se otme kontroli.

Nebenzja je ponovio stav Rusije da Priština krši sporazum Cefta uvođenjem taksi na srpsku robu i rekao da samoproglašeno Kosovo ignoriše "neuvjerljive" zahtjeve zapadnih zaštitnika.

Prema njegovim riječima, i formiranje "vojske" predstavlja kršenje Rezolucije 1244 SB UN i nema garancija da ta vojska neće krenuti na Srbe.

Takođe je ocijenio da izjave premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja da će prestati da komunicira sa Unmikom predstavljaju flagrantno kršenje Rezolucije UN i ponovio da je pozicija Rusije da Kosovo može biti predstavljeno samo preko Unmika.

Kina je takođe istakla da poštuje suverenitet Srbije i Rezoluciju 1244 i Unmik, i istakla da je potrebno pronaći rješenje za dijalog u okviru te rezolucije.

Predstavnik Kine je rekao da SB UN treba da nastavi rasprave o Kosovu.

Ambasadorka Velike Britanije Karen Pirs je pozdravila rad Unmika i istakla da Kosovo više nije "akutna kriza", kao i da ima mnogo bitnijih problema po pitanju međunarodnog mira.

- Željela bih da iskoristim ovu priliku da apelujem na lidere u Beogradu i Prištini da prepoznaju priliku koju im dijalog pruža, da prevaziđu razike i da krenu naprijed zbog svog naroda i istorije, kao jednake i suverene komšije koji rade za prosperitet i demokratiju Evrope - rekla je Pirs.

Prema njenim riječima, britansko pravno tumačenje Rezolucije 1244 SB UN ne brani formiranje "vojske Kosova".

Predstavnik Njemačke Kristof Hojsgen je pozvao na stratešku procjenu Unmikove misije na Kosovu u skladu sa stanjem na terenu, dodajući da mnoge zadatke Unmika mogu da preuzmu druge organizacije.

On je rekao da je jedini način da Srbija uđe u EU uspješan dijalog i priznanje samoproglašenog Kosova.

Po pitanju razmjene teritorija, odnosno izmjene granica, ponovio je njemačko stanovište koje se protivi toj ideji. On ističe da je razmatranje te ideje rizično i da destabilizuje region.

Američki ambasador DŽonatan Koen rekao je da je Unmik ispunio svoj mandat i da je odavno prošlo vrijeme za smanjenje misije tog tijela.

On je podsjetio da su SAD i ranije tražile smanjenje misije Unmika, a zatražio je i "hitan napredak" u dijalogu uz "momentalno" ukidanje tarifa.

Zamjenica ambasadora Francuske pri UN istakla je da normalizacija odnosa Beograda i Prištine zavisi od dijaloga, a ujedno je i ponovila zahtjev da se tarife ukinu ili makar suspenduju.

Prema njenim riječima, Francuska želi da unaprijedi trgovinu između dvije strane i želi da vidi političku volju i kompromis i od Beograda i od Prištine.

Francuska će nastaviti da podržava poboljšanje odnosa u regionu, ističe ona, dodajući da je na liderima u Beogradu i Prištini da stvore atmosferu za konačno rješenje i da se uzdrže od djela koja će normalizaciju dovesti u pitanje.

Povezane vijesti:

Dačić: Dogovorena dinamika održavanja sjednica SB UN o Kosmetu

Dačić u SB: Odluka Prištine o taksama je politička