latinica  ћирилица
08/02/2019 |  08:34 | Autor: SRNA

Maduro: Vašington samo želi da promoviše svoje vojne planove

Venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro izjavio je da SAD izražavaju zabrinutost zbog humanitarne krize u Venecueli samo da bi promovisali sopstvene vojne planove.
Nikolas Maduro - Foto: Getty Images
Nikolas MaduroFoto: Getty Images

On je tokom obraćanja svojim pristalicama u Karakasu rekao da je humanitarna kriza nešto iza čega administracija američkog predsjednika Donalda Trampa sakriva vojne planove i da su krizu u Venecueli u potpunosti izazvale sankcije Vašingtona i finansijska blokada.

Maduro je optužio SAD za pokušaj sabotiranja međunarodnih napora da se pronađe rješenje za krizu u Venecueli.

"Predsjednik Donald Tramp pokušava da uništi plemenitu inicijativu za dijalog, koju su uz podršku Karipske zajednice predložili Meksiko i Urugvaj, sa ciljem pronalaska mirnog rješenja i pokretanja dijaloga u Venecueli", istakao je Maduro.

Lider Venecuele izjavio je da je Venecuela danas ujedinjena zajedničkim pozivom, te da zahtijeva prekid agresije čiji je cilj gušenje ekonomije u toj zemlji.

Maduro je pozvao na prekid prijetnje invazije Venecuele i dodao da je narodu u toj zemlji nanesena velika šteta, kao rezultat protivzakonite trgovinske i finansijske blokade, koja je dodatno pogoršana pljenidbom venecuelanske imovine u inostranstvu, javio je TASS.

Opozicija u Venecueli ranije je optužila Madura da blokira potencijalnu rutu za dostavu humanitarne pomoći iz Kolumbije, a samoproglašeni venecuelanski predsjednik Huan Gvaido izjavio je da vojska može da obezbijedi sredstva za humanitarnu pomoć.

Prvi sastanak Kontaktne grupe za Venecuelu održan je juče u urugvajskoj prijestonici Montevideo, uz prisustvo predstavnika nekoliko zemalja članica EU, kao i Bolivije, Kostarike, Ekvadora, Urugvaja i Meksika.

Opozicija u Venecueli nije učestvovala na sastanku u Montevideu.