latinica  ћирилица
08/02/2019 |  08:38 | Autor: B92

Zimonjić može da postane Marijevo ogledalo

Španski list "AS" napravio je paralelu između srpskog tenisera Nenada Zimonjića i Britanca Endija Marija.
Nenad Zimonjić i Endi Mari - Foto: Getty Images
Nenad Zimonjić i Endi MariFoto: Getty Images

Nakon Zimonjićevog povratka na teren, poslije duge pauze i operacije oba kuka, madridski list ga naziva Marijevim "potencijalnim ogledalom“.

S obzirom na činjenicu da će Mari usljed problema sa kukom, najvjerovatnije igrati još samo ove sezone, Španci koriste Zimonjića kao primjer opstanka u svijetu profesionalnog tenisa nakon povrede i hiruških zahvata.

Među sličnostima između dvojice tenisera, navodi se operacija kuka i dugi niz pokušaja da se ona izbjegne, zbog neizvjesnog postoperativnog ishoda za jednog profesionalnog sportistu.

Zimonjić je čitavu deceniju pokušavao da se oporavi putem različitih vrsta fizioterapije. Međutim, u aprilu prošle godine, odlučio se na bilateralnu zamjenu kuka, kojom je povećao šanse za ostanak u tenisu i lagodno kretanje bez bolova.

U utorak je u tandemu sa Matem Pavićem zaigrao svoj prvi meč od proljeća i izgubio. Ono što uliva optimizam je povratak četrdesetdvogodišnjeg Zimonjića na teren.

Selektor naše Dejvis kup reprezentacije, ponovo igra, nakon zahvata koji završava karijere višestruko mlađima od sebe. Samim tim, Španci smatraju da bi na osnovu ovog slučaja, bilo moguće da se i Mari vrati na tur.

Ipak, pored sličnosti, postoje i velike razlike. Marej igra u singlu, sa dinamikom mnogo drugačijom od Zimonjićeve. ATP ima nemilosrdne rasporede, uz minimalan broj slobodnih dana godišnje. Osim toga, dubl je poznat po tome što zahtjeva niži intenzizet igre; faktor koji je kumulativno znatno milosrdniji po tijelo igrača.

Iako je Marijeva druga operacija drugačija od Zimonjićeve u tome što nije podrazumijevala potpunu zamjenu kuka, neophodno je vrijeme za emocionalni i fizički oporavak, a Mari trenutno u fokusu ima život bez bola, ne život na ATP turu. Što mu se ne može zamjeriti.