latinica  ћирилица
08/02/2019 |  11:29 | Autor: SRNA

Pupovac: Nedopustivo ustaško znamenje među djecom

Ustaško znamenje ne smije imati pravo građanstva nigdje, a pogotovo ne među djecom i učenicima, upozorio je predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac povodom incidenta u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi, gdje je učenik užarenim vrhom upaljača opekao školsku koleginicu i kolegu, utisnuvši im oblik slova "U" na dijelovima tijela.
Milorad Pupovac - Foto: RTRS
Milorad PupovacFoto: RTRS

Pupovac je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da najviše zabrinjava to što postoji dio ljudi u školskim institucijama kojima to očigledno ne smeta.

- Očito je potrebno imati dodatne elemente obrazovanja kojima bi se i nastavnici, učenici, kao i ukupna javnost naučili da isticanje ustaškog znamenja i pozdrava nije i ne može biti dopušteno, a najmanje kada se to prikazuje povređivanjem ljudskog tijela i potencijalno trajnim obilježavanjem znamenjem tog zločinačkog režima - naglasio je Pupovac.

On očekuje da nadležne institucije u Hravstkoj preduzmu sve neophodne mjere u politici sankcionisanja, obrazovnoj politici i širenju svijesti o tome šta je dopušteno, a šta nije, prenosi N1.

- Kao predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina smatram da je neophodno da se obratim zbog događaja u zadarskoj školi gdje je dvoje učenika žigosano tako da im je na dijelovima tijela upisano slovo `U`, a jednoj učenici pritom rečeno - "Evo, sad možeš reći da si ustašica" - rekao je Pupovac.

On ukazuje da su ovim uznemiravajućim i zabrinjavajućim činom prekršeni Ustav u pogledu nacionalne ravnopravnosti i nesmetanog ostvarivanja nacionalne pripadnosti, Zakon o sprečavanju diskriminacije i Krivični zakon član 325 kojim je zabranjeno podsticanje na bilo koji oblik mržnje i nasilja.

- Nije na meni da govorim policiji šta da čini, ali želim upozoriti na ozbiljnost djela, pogotovo ako se ono ponavlja i ako roditelji kažu da su se obratili školi i da nisu nailazili na razumijevanje zbog ponovljenog nasilja - napominje Pupovac .

Hrvatski ministar nauke i obrazovanja Blaženka Divjak ocijenila je kao neprimjerene izjave direktora zadarske Ekonomsko-birotehničke škole Јoze Dragića da nije riječ o "posebno teškom djelu" i da je u pitanju bila "samo dječija igra", te da se "takvi mali incidenti događaju" posljednjih godina otkako su u školu počeli da se upisuju učenici po individualizovanom i posebnom programu, odnosno, kako je rekao, "učenici sa poteškoćama u razvoju".

- Izjave direktora u Zadru o slučaju vršnjačkog nasilja u školi smatram u potpunosti neprimjerenim. Posebno, jer je odgovoran za zakonitost rada i stručni rad škole. Oštro osuđujem sve izjave kojima se grubo diskriminišu učenici u odnosu na program koji pohađaju. U našem sistemu svi učenici su jednako vrijedni i ravnopravni, a direktori su dužni da takav sistem čuvaju i jačaju - rekla je Divjakova.

Ministarstvo nauke i obrazovanja juče je u ovu zadarsku školu uputilo prosvjetnu inspekciju, a u slučaj se uključila i policija.

Načelnik zadarske kriminalističke policije Boro Mršić potvrdio je da se "stručna služba škole uključila pravovremeno", te da će po okončanju istrage o svemu obavijestiti Centar za socijalni rad i nadležno tužilaštvo.

On je dodao da je policija obavještenje o događaju dobila od medija.