latinica  ћирилица
08/02/2019 |  11:37 | Autor: SRNA

Miletu Puljiću određeno novo suđenje za zločine u Mostaru

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH biće održano ponovljeno suđenje Miletu Puljiću, koji je prvostepenom presudom oslobođen optužbi za zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima na području Mostara 1993. i 1994. godine.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu protiv prvostepene presude izrečene 16. maja 2018. godine zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede Krivičnog zakona, pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te predložilo Apelacionom odjeljenju da preinači presudu i optuženog proglasi krivim ili da je ukine i odredi održavanje pretresa pred ovim vijećem.

Branioci optuženog, dostavili su odgovor na žalbu Tužilaštva, sa prijedlogom da je Sud odbije kao neosnovanu, te potvrdi prvostepenu presudu, saopšteno je iz Suda BiH.

Prema optužnici, Puljić je od maja 1993. do marta 1994. godine na području Mostara učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršeni prisilni nestanci, hapšenja, zatvaranja i zlostavljanja bošnjačkog stanovništva.

U optužnici se navodi da su muškarci odvođeni na prinudne radove na prvu liniju fronta, te u živi štit, a žene, djeca i starci nezakonito zatočeni na različitim lokacijama, te prisilno premješteni na teritoriju pod kontrolom takozvane Armije BiH.

Izvođenjem zatvorenih Bošnjaka iz logora Heliodrom i drugih objekata na prinudne radove na prvu liniju, tjeranjem u živi štit i zlostavljanjem na druge načine, poginulo je 11 lica, 73 je ranjeno, a dvije osobe su odvedene u nepoznatom pravcu.

Puljić je bio komandant Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća odbrane.