latinica  ћирилица
08/02/2019 |  11:50 | Autor: SRNA

Naredne sedmice sjednica novog saziva Doma naroda FBiH?

Naredne sedmice mogla bi biti pdržana sjednica Doma naroda Federacije BiH na kojoj bi trebalo biti riješeno pitanje usvajanja entitetskog budžeta, rekao je Srni sektretar Doma Izmir Hadžiavdić.
Dom naroda FBiH - Foto: RTRS
Dom naroda FBiHFoto: RTRS

On je podsjetio da, u skladu sa Poslovnikom, postoji zahtjev Kluba Bošnjaka da se sazove sjednica, dodavši da u ponedjeljak, 11. februara, ističe rok od 14 dana za sazivanje sjednice.

Navodeći da sada teče kalkulacija između starog i novog saziva Doma naroda FBiH, Hadžiavdić je rekao da postoji mogućnost da sjednica starog saziv bude održana u utorak, 12. februara.

- Međutim, smatram da je to malo vjerovatno, s obzirom na ovu, na neki način, okončanu proceduru oko izbora novih delegata - dodao je Hadžiavdić.

U nekoj optimističnoj varijanti, ocijenio je Hadžiavdić, sjednica novog saziva Doma naroda mogla bi biti održana iduće sedmice ili, u najgorem slučaju, u sedmici iza nje.

- Ako bi svi žalbeni rokovi bili okončani i izborna komisija verifikovala mandate, a to je sve pri kraju, vjerovatnija varijanta sazivanja sjednice je iduća sedmica ili ona iza nje. Na toj sjednici trebalo bi da se konstituiše novi saziv i izglasa budžet - naglasio je sekretar ovog doma.

On očekuje da bi mogao biti izvršen i politički pritisak kako bi sjednica Doma naroda FBiH bila što prije održana.

Iz kabineta predsjedavajućeg starog saziva Doma naroda FBiH Lidije Bradare Srni je juče rečeno da ona ostaje pri ranijem stavu da sjednicu na kojoj će biti rasprava o budžetu treba da održi novi saziv Doma naroda.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH Almedin Aliefendić rekao je juče da će u ponedjeljak, 11. februara, kada istekne rok od 14 dana za zakazivanje sjednice, ovaj klub reći svoj stav, te naglasio da bi najbolje rješenje bilo da se formira novi saziv Doma naroda FBiH.

Iz Centralne izborne komisije BiH saopštili su da će do kraja naredne sedmice biti izvršena raspodjela mandata za klubove delegata u Dom naroda FBiH, ukoliko ne bude žalbi na odluke CIK-a.

Predstavnički dom FBiH je 9. janura usvojio budžet za ovu godinu u iznosu od 2,65 milijardi KM, što bi trebalo da potvrdi i Doma naroda.