latinica  ћирилица
08/02/2019 |  13:21 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

Milunović-Vučković: Fond posluje pozitivno iz godine u godinu

Vlada Republike Srpske, kroz Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, pokazala je brigu za ovu kategoriju stanovništva, izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Glavna aktivnost Fonda je vraćanje poreza i doprinosa svim poslodavcima koji su zapošljavali lica sa invaliditetom. U Srpskoj 800 preduzeća zapošljava njih oko 1.300.

U Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida kažu da će za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja invalida i projekte ekonomske podrške u ovoj godini izdvojiti oko 400 hiljada maraka.

"Pored tog, predvidjeli smo da, vjerovatno, kad se završi ovaj javni poziv, da raspišemo novi javni poziv gdje smo planirali dodatnih 400 hiljada za tu namjenu. Pored tog, osnovna djelatnost fonda je, normalno, povrat doprinosa na isplaćene zarade zaposlenih invadila gdje dajemo, to je preko 85% svih troškova Fonda, i na godišnjem nivou to iznosi 4 miliona i 200 hiljada maraka", rekao je Ranko Vučković, direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida.

Posredstvom Fonda prošle godine zaposlena su 24 invalidna lica. Fond sprovodi i Projekat podrške invalidnim licama u ruralnim područjima, u okviru kojeg se dodjeljuju ekonomski paketi u vrijednosti od 2.500 maraka.

"Raspisan je bio poziv za oko 50 paketa ovakve pomoći invalidnim licima i mi smo se sada dogovorili, obzirom da postoji prostor, da se uvaže svi koji su kandidovali se za program ekonomnske podrške i ukupno negdje oko 91 paket biće realizovan", naveo je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invladiske zaštite Republike Srpske.

Milunović je istakao da nevladine organizacije, koje sprovode Projekat ekonomske pomoći invalidnim licima u ruralnim područjima, smatraju da je taj projekat efikasan.

"Ovaj put dogovorili smo se da izvršimo u narednom periodu, odnosno u ovoj godini, i kontrolu efekata primjene ovog projekta", dodao je on.

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida finanisira se iz sredstava posebnog doprinosa koji plaćaju preduzeća sa više od 16 zaposlenih, a da nijedno od njih nije invalidno lice.