latinica  ћирилица
08/02/2019 |  14:50 ⇒ 14:53 | Autor: SRNA

Rusija: Izložba posvećena Јasenovačkim mučenicima

U Gradskoj izložbenoj sali ruskog grada Orska u utorak, 12. februara, biće otvorena izložba posvećena mučenicima ustaškog logora smrti Јasenovac, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.
Јasenovac (Foto: Јavno vlasništvo) -
Јasenovac (Foto: Јavno vlasništvo)

Otvaranje izložbe blagoslovili su episkop orski i gajski Irinej i episkop pakračko-slavonski Јovan.

"Mreža koncentracionih logora Јasenovac, koja je postojala na teritoriji marionetske Nezavisne Države Hrvatske za vrijeme Drugog svjetskog rata jedno je od najstrašnijih mjesta stradanja bratskog srpskog naroda", navodi se u najavi ove izložbe.

Prema riječima vladike Јovana, Sveti Nikolaj Velimirović Srbima je ostavio tri zavjeta o Јasenovcu: "Nemojte se svetiti, to jest, ne odgovarajte zlom na zlo, slavite svoje mučenike i svjedočite o njima svijetu".

Na izložbi će biti prikazane i reprodukcije slika monahinje Marije /Antić/ iz jasenovačkog Manastira Svetoga Јovana Preteče, kao i fotografije Alekseja Pičugina, koje opisuju savremeni život Јasenovca.

Među izložbenim eksponatima biće reprodukcije sačuvanih fotografija logora.

Za nepunih pet godina postojanja /1941–1945/ hrvatski fašisti-ustaše u njemu su usmrtili više od 700.000 Srba, Јevreja i Roma.

Srpska pravoslavna crkva je proslavila ove mučenike u liku svetih i sjećanje na njih obilježava se u septembru i u aprilu, koji su posebni dani mučeništva srpskog naroda, a u samom Јasenovcu obnovljen je Manastir Svetoga Јovana Preteče, koji pripada Slavonskoj eparhiji.